• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tužilaštvo traži novo suđenje Haradinaju

Haško tužilaštvo zatražilo je ponovno suđenje Ramušu Haradinaju na kojem bi bili saslušani svedoci čije iskaze sudije nisu čule.

 Tužilaštvo traži novo suđenje Haradinaju Izvor: MONDO

U žalbi koju je uložilo na oslobađajuću presudu bivšem vođi OVK, ocenjuje da je sudsko veće postupilo nepravično kada, na kraju suđenja Haradinaju, nije tužiocima odobrilo dodatno vreme koje su tražili da bi iscrpli sve mogućnosti da obezbede iskaz ključnih svedoka.

"U preovlađujućoj atmosferi uznemiravanja i straha svedoka", sudije su time, kako se navodi u žalbi glavnog tužioca Serža Bramerca, onemogućile tužiocima da izvedu vitalne dokaze o učešću Haradinaja, Baljaja i Brahimaja u zajedničkom zločinačkom poduhvatu tokom kojeg su počinjeni zločini nad zarobljenim civilima u štabu OVK i logoru u selu Jablanica.

Prvostepenom presudom, izrečenom početkom aprila, Haradinaj i drugooptuženi Idriz Baljaj oslobođeni su krivice po svih 37 tačaka optužnice za zločine nad Srbima, Romima i Albancima u okolini Dečana 1998. Trećeoptuženi Ljah Brahimaj je osuđen na šest godina zatvora zbog okrutnog postupanja prema zarobljenicima.

Tužilac Bramerc kao jednog od ključnih svedoka navodi Šefćeta Kabašija, koji je dva puta - jednom u sudnici u Hagu, a drugi put preko video-veze iz Njujorka - odbio da svedoči i zbog toga je optužen za nepoštovanje suda.

Tužioci su na kraju svog dokaznog postupka tražili dodatno vreme kako bi pokušali da Kabašija i druge svedoke privole da svedoče, ali im je sudsko veće Alfonsa Orija to vreme uskratilo. Tužilaštvo zato traži da apelaciono veće poništi oslobađajuću presudu po šest tačaka optužnice i vrati predmet prvostepenom veću na ponovno suđenje na kojem bi bili saslušani i iskazi svedoka koji u prvom procesu nisu svedočili.

Prema žalbi, sudije su pogrešile i kada su drugooptuženog Idriza Baljaja oslobodile po tačkama optužnice za ubistvo dve sestre i njihove majke iz sela u okolini Dečana, kao i za silovanje i mučenje jedne žene koja je o tome svedočila, te okrutno postupanje prema drugoj osobi u štabu OVK u selu Rznić. Apelaciono veće, prema žalbi, trebalo bi da preinači prvostepenu presudu i Baljaja proglasi krivim i osudi za te zločine.

Rok za odluku apelacionog veća o žalbi tužilažba u slučaju Haradinaj ne postoji.

Portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je Tanjugu, povodom ulaganja žalbe, da srpsko tužilastvo očekuje da će u drugostepenom postupku on biti osuđen na strogu kaznu zatvora.

Vekarić je rekao da je žalba Haškog tužilaštva očekivana, navodeći da su Nacionalni savet za saradnju s Haškim tribunalom, Ministarstvo pravde i srpsko tužilastvo za ratne zlocine sedmicama intenzivno radili na tome da dođe do ove žalbe. On je istakao da očekuje da će se doći do pravde u drugom stepenu tog postupka, po žalbi Tribunala.

Rukovodilac ekipe odbrane Ramuša Haradinaja Majkl O'Rejli izjavio je da je podnošenja žalbe uobičajen postupak. "Na svaku oslobađajuću presudu Tribunala tužilaštvo po automatizmu podnosi žalbu", rekao je O' Rejli, dodajući da odbrana još uvek nije dobila žalbu i da će naknadno odlučiti kako će reagovati.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE