• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Džaferović u Banjaluci: Povratnici su diskriminisani u RS i tamo gdje vlada HDZ

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović izjavio je danas da Aneks sedam Dejtonskog sporazuma neće biti proglašen sprovedenim sve dok postoji ijedan povratnik u BiH i u dijaspori koji želi da se vrati svojoj kući.

 Džaferović u Banjaluci Izvor: Nenad Bereta/Srna

Tokom današnje posjete muftijstvu i medžlisu Islamske zajednice u Banjaluci, on je rekao novinarima da je obaveza, posebno zajedničkih institucija BiH, da se učini sve kako bi se život u povratničkim sredinama učinio kvalitetnijim i povratak bio održiv, što znači stvaranje uslova da ljudi mogu raditi i živjeti od svog rada.

DŽaferović je pozvao sve "probosanske političke partije" da među njima ne treba da bude nikakve utakmice kada je povratak u pitanju, a za kulturne bošnjačke institucije je rekao da "treba da djeluju na cijelom području BiH".

Prema njegovim riječima, "u Republici Srpskoj postoji diskriminacija povratnika, kao i u onim dijelovima Federacije BiH gdje je HDZ na vlasti", te dodao da će se zalagati da pripadnici srpskog i hrvatskog naroda imaju svoja ustavom i zakonima garantovana prava.

Fehadija
Izvor: MONDO/ Vedran Ševčuk

Govoreći o pitanjima nabavke vakcina protiv virusa korona, on je naglasio da će biti učinjeno sve da BiH što prije dođe do potrebnog broja vakcina, a odgovornost snose svi, a ne samo premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

"Nepošteno je samo njemu to svaljivati na pleća. Javnost odlično zna da je u svemu tome najodgovorniji Savjet ministara", dodao je DŽaferović.

On smatra da je postavljanje cijevi za gasifikaciju Rafinerije Brod ispod rijeke Save prema BiH bez njene dozvole akt protivan međunarodnom pravu i povreda teritorijalnog integriteta BiH, za šta odgovorni treba da odgovaraju.

Federalni ministar raseljenih lica i izbjeglica Edin Ramić, koji je bio sa DŽaferovićem u posjeti Islamskoj zajednici u Banjaluci, potpisao je sa muftijom Nusretom Abdibegovićem i predsjednikom medžlisa Islamske zajednice Ismirom Husedžinovićem ugovore o realizaciji projekata vezanih za ovaj medžlis i muftijstvo ukupne vrijednosti 600.000 KM.

On je rekao novinarima da je, između ostalog, riječ o obnovi objekta koji će biti sjedište banjalučkog muftijstva, obnovi imamske kuće, dva projekta dijelova džamija koje još nisu završeni, kao i projekti u Kotor Varošu koji se tiču izgradnje dva putna pravca, jednog vodovoda i podršku djecu u tamošnjem nastavnom centru.

Muftija Abdibegović: Problemi povratnika su slični problemima koji imaju svi građani Srpske

Muftija banjalučki Nusret Abdibegović rekao je da su DŽaferović i Ramić tokom posjete informisani o programima i projektima Islamske zajednice koje ona čini na području ovog muftiluka, dodajući da je zamolio DŽaferovića da FBiH malo više usredsredi pažnju na Bošnjake koji žive u Republici Srpskoj kako bi svima bilo i lakše i ljepše.

On je rekao da su problemi povratnika sličnim onima koje imaju i drugi građani Republike Srpske, a to su to pitanja ekonomske prirode i zapošljavanje kao jedan od gorućih pitanja i egzistencija, te pandemija virusa korona.

Muftija Abdibegović rekao je da je potrebno da se na ovim područjima radi na zbližavanju dva naroda.

DŽaferović i Ramić su tokom posjete u Banjaluci razgovarali sa muftijom Abdibegovićem i njegovim saradnicima, obišli Ferhat-pašinu džamiju, te medresu i biblioteku u okviru nje, kao i objekat koji je planiran za sjedište Muftijstva.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE