• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kineska ambasada zahvalila Dodiku na podršci 

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Ambasada Kine u BiH zahvalna je srpskom članu i predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku na podršci koju je pružio ovoj zemlji u vezi sa diplomatskim skandalom koji je napravila ambasador BiH u Misiji UN u Ženevi Nermina Kapetanović.

 Kineska ambasada  Izvor: Tanjug/Strahinja Aćimović

Sve je urađeno uz podršku ministra spoljnih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković, objavila je Srna.

"Zahvaljujemo Dodiku, te mnogim prijateljima iz BiH na dosljednom, objektivnom i pravednom stavu o pitanjima u vezi sa Kinom i iskazanoj moralnoj podršci Kini", istakli su iz Ambasade Kine u BiH i naveli da su sa radošću pročitali saopštenje iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH u vezi sa pridruživanjem BiH zajedničkoj izjavi protiv Kine na 47. sjednici Savjeta za ljudska prava UN.

Iz kineske Ambasade za "Glas Srpske" su istakli da pojedine zemlje sa SAD, Kanadom i Velikom Britanijom na čelu napadaju i kleveću Kinu pod krinkom ljudskih prava i grubo se miješaju u unutrašnje poslove Kine, zloupotrebljavajući platformu Savjeta za ljudska prava UN, šireći izmišljene i lažne informacije s ciljem da poremete razvoj Kine.

"Nadležno ministarstvo BiH je ovog puta supotpisalo ovu zajedničku izjavu, zatvarajući oči pred činjenicama. Takav čin je nanio štetu prijateljskim odnosima između Kine i BiH, zbog čega smo ostali duboko uznemireni i zbunjeni", naveli su iz Ambasade Kine.

U kineskoj Ambasadi smatraju da u ovom trenutku BiH treba da obrati više pažnje na svoja pitanja, umjesto miješanja u unutrašnja pitanja drugih zemalja.

Upravo na ovoj sjednici Savjeta za ljudska prava UN, istakli su iz kineske Ambasade, više od 90 zemalja je uputilo poziv za pravdu i progovorilo za Kinu, ističući da su poštovanje suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalnog integriteta svih zemalja i neuplitanje u unutrašnje stvari suverenih država osnovne norme kojima se uređuju međunarodni odnosi.

"Konstatuju da se treba usprotiviti politički motivisanim i neutemeljenim optužbama protiv Kine zasnovanim na dezinformacijama, te miješanju u kineska unutrašnja pitanja pod izgovorom ljudskih prava. Tako je većina međunarodne zajednice prikazala jasan stav i otkrila licemjerje pojedinih zapadnih zemalja, manjine međunarodne zajednice", naveli su iz Ambasade Kine.

U Ambasadi su uvjereni da većina ljudi u BiH ima objektivno gledanje i konačno će uvidjeti stvarnu namjeru pojedinih zemalja koje se bave antikineskim aktivnostima, jer je vrijeme da se završi njihova farsa.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je u utorak, 22. juna, da u potpunosti podržava teritorijalni integritet i cjelovitost Kine, kao i sve akcije koje ona preduzima na očuvanju svog suvereniteta.

Dodik je naglasio da se Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara nije moglo pridružiti zajedničkoj izjavi pojedinih zemalja u vezi sa stanjem ljuskih prava u Kine s obzirom na to da nije dobilo stav Predsjedništva BiH, naglasivši da takav potez Ministarstva nije u skladu sa Ustavom i zakonima.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE