• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sastali se Vulin i Cikotić, evo šta je potpisano

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Selmo Cikotić i ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin sastali su se dans u Zvorniku i potpisali nekoliko sporazuma.

 Sastali se Vulin i Cikotić, evo šta je potpisano Izvor: Milorad Gutalj/Srna

Cikotić i Vulin potpisali su sporazume o pograničnom saobraćaju - o graničnim prelazima i o zajedničkim lokacijama na graničnim prelazima, te aneks Sporazuma o zajedničkoj lokaciji na graničnom prelazu Bratunac-LJubovija (novi most).

Nakon potpisivanja sporazuma most kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, koji preko Drine povezuje Zvornik i Mali Zvornik, moći će da prelaze svi građani.

Uz ličnu kartu, od 9. oktobra 2015. godine most su mogli da prelaze samo građani koji žive u pograničnom području Zvornika i Malog Zvornika, dok su ostala lica bila upućivana na granični prelaz između BiH i Srbije u Karakaju, dva kilometra nizvodno.

Vulin je izrazio veliko zadovoljstvo što su potpisani navedeni sporazumi, koji će, kako je ocijenio, život ljudima učiniti lakšim i boljim.

"Predugo smo čekali da most kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića preko Drine između Zvornika i Malog Zvornika, koji je predviđen za pešački saobraćaj, bude u funkciji. Predugo smo čekali da ljudi skrate vreme putovanja i predugo smo čekali zbog birokratije, ni zbog čega drugog, da ono u šta smo zajedno uložili i nadu i trud i novac bude na raspolaganju svim ljudima koji žive sa obe strane Drine", rekao je Vulin.

Ističući da je ovo veliki dan i za Srbiju i za BiH i Republiku Srpsku i veliki dan za sve ljude koji žive sa obje strane Drine, Vulin je naglasio da će se građani kretati brže, jeftinije i kontrolisanije u skladu sa zakonom.

Prema njegovim riječima, ne smije se dozvoliti da građani ne mogu prelaziti most zbog nekih administrativnih zabrana, da čekaju na ovakve stvari, jer neke stvari treba da idu brže, da se ne čeka da život svih bude bolji i udobniji.

On je izrazio zadovoljstvo potpisanim sporazumima, što će građani Srbije, BiH i Republike Srpske biti još bliže jedni drugima, jer most nije tu da spaja dvije opštine, nego sve građane ovih prostora.

Vulin je rekao da je na sastanku bilo riječi i o ilegalnim migracijama koje jednako pogađaju i Srbiju i BiH.

"Ilegalne migracije pogađaju sve nas zajedno i niko od nas ne želi da postanemo parking za migrnte. Srbija to neće biti, a siguran sam da ni nadležni u BiH i Republici Srpskoj neće želeti da svojim građanima prirede da postanu parking za migrante", rekao je Vulin.

Ističući da će se zajedničkim radom i Srbija i BiH i Republika Srpska izboriti da ne budu parking za migrante, Vulin je rekao da ni Srbija ni BiH ni Republike Srpska nisu odgovorne za migrantsku krizu, pa nije u redu da teret migrantske krize pada na ovaj prostor i građane koji tu žive.

Vulin je rekao da se razgovaralo i o borbi prtiv organizovanog kriminala.

Cikotić je nakon potpisivanja ovih sporazuma rekao novinarima da je održan veoma važan sastanak na kojem je prvi put bila kompetentna zastupljenost dva ministarstva i veći broj agencija koje su nadležne u borbi protiv organizovanog kriminala i drugih bezbjednosnih izazova u sferi bezbjednosti između dvije zemlje.

"Postigli smo očekivano razumijevanje na bazi već postojeće dobre saradnje između dva ministarstva i velikog broja bezbjednosnih agencija", rekao je Cikotić.

On je naveo da je u otvorenom razgovoru bilo riječi i o ilegalnim migracijama koje su ozbiljna bezbjednosna prijetnja i za BiH i za Srbiju i naglasio da je otvorena mogućnost proširivanja saradnje u oblastima gdje postoji obostrani interes.

"U tom pogledu cijenim da je ovaj sastanak bio veoma konstruktivan, da je pokazao ozbiljnost i odgovornost i sa jedne i sa druge strane i da će značiti jedan novi iskorak u smislu bezbjednosti", rekao je Cikotić.

Sastanku na ministarskom nivou prisustvovali su i direktori nadležnih agencija za organizovani kriminal i graničnu bezbjednost BiH i Srbije.

Most kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića koji preko Drine povezuje Zvornik i Mali Zvornik mogli su, uz ličnu kartu, od 9. oktobra 2015. godine da prelaze samo građani koji žive u pograničnom području Zvornika i Malog Zvornika, dok su ostala lica bila upućivana na granični prelaz između BiH i Srbije u Karakaju, dva kilometra nizvodno.

Navodno, razlog zabrane prelaska preko mosta je primjena Sporazuma između BiH i Srbije o pograničnom saobraćaju koji je potpisan 2005. godine, sa ciljem sprečavanja prekograničnog kriminala, ali i pojačane granične kontrole zbog izbjegličke krize u regionu.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE