• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sastanak u Predsjedništvu BiH: Komšić i Džaferović razgovarali sa Bergerom

Autor Dušan Volaš

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović sastali su se sa državnim sekretarom u Ministarstvu inostranih poslova Njemačke Miguelom Bergerom.

 Sastanak u Predsjedništvu BiH: Komšić i Džaferović razgovarali sa Bergerom Izvor: Amer Kajmović/Fena

Berger je istakao da je interes Njemačke za razvoj BiH i potvrdio da će njegova zemlja i dalje činiti sve da se obezbijedi nastavak puta BiH ka EU.

Berger je rekao da je NJemačka posvećena pomoći BiH i regionu kroz Berlinski proces, čiji dio nije inicijativa za regionalnu saradnju "mini-Šengen", saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Tokom susreta je razgovarano o političkoj situaciji u BiH, te o dolasku Kristijana Šmita u BiH, pri čemu je, kako je saopšteno, istaknuta važna uloga OHR-a kada je u pitanju sprovođenje neophodnih reformi u BiH.

Sagovornici su se saglasili da se Dejtonski mirovni sporazum mora poštovati u cijelosti, a Berger je istakao da NJemačka odbija "bilo kakve promjene granica", te izražava svoje razočarenje raznim "non pejperima" koji su pravljeni na tim osnovama.

Istaknuta je važnost realizacije 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, kao i obaveza iz programa reformi.

Iskazano je zadovoljstvo bilateralnim odnosima BiH i NJemačke, za koje je rečeno da su vrlo dobri, prijateljski i bez otvorenih pitanja, uz nadu da će biti nastavljeno njihovo unapređenje.

Komšić i DŽaferović su rekli da, kada je u pitanju regionalna ekonomska saradnja, podržavaju zadnje potpisane sporazume sa Samita Berlinskog procesa u Sofiji, kojima se BiH pridružuje zajedničkom regionalnom tržištu i "Zelenoj agenda" za zapadni Balkan.

Na sastanku je razgovarano i o pandemiji izazvanoj virusom korona, a NJemačka je izrazila spremnost da donira regionu tri miliona doza vakcine "astra zeneka", od čega bi dio išao i za BiH.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE