• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poljska zaprijetila napuštanjem EU

Autor Siniša Stanić

Poljski ministar pravosuđa Zbignjev Ziobro nagovijestio je da bi njegova vlada mogla razmisliti o napuštanju Evropske unije zbog pokušaja "nezakonitih ucjena" vrhovnog suda usred spora oko predloženih pravosudnih reformi.

 Poljska zaprijetila napuštanjem EU Izvor: AP Photo/Kirsty Wigglesworth/Tanjug

U razgovoru za poljske dnevne novine "Rzeczpospolita", Ziobro je kritikovao EU uoči roka (16. avgust) da se povinuje odluci Suda pravde ili će se suočiti s potencijalnim finansijskim posljedicama, prijeteći da njegova zemlja neće ostati u EU "po svaku cijenu".

Upozorenje zvaničnicima EU o njihovom miješanju u unutrašnje poslove Poljske povezano je s čvrstom izjavom da vlada neće podleći "nezakonitoj ucjeni Evropske unije koju je sproveo Sud pravde".

Ziobro, koji vodi stranku Ujedinjena Poljska, mlađi član vladajuće koalicije, predvodio je pravosudne reforme za koje EU tvrdi da podrivaju nezavisnost sudstva i vladavinu prava, ključno načelo bloka.

Neslaganje između EU i Poljske usredsređeno je na pravosudne reforme države članice, koje su se počele uvoditi nakon što je Stranka prava i pravde stupila na dužnost 2015. godine. Reforma je donijela promjenu u smislu trajanju mandata redovnih sudija Vrhovnog suda, što je rezultiralo uklanjanjem 20 sudija, u trajanju mandata običnih sudija i primjenom mjere koja omogućava da sudije budu istraživane i kažnjavane za sudske presude.

Nedavna presuda Suda pravde fokusira se na posljednju od njih, a Evropska komisija zahtijeva da Poljska raspusti disciplinsko vijeće za sudije za koje su politički protivnici i EU tvrdili da je ispolitizovano. Vrhovni sud Poljske djelimično je u četvrtak zamrznuo disciplinsku grupu, ali je vladajuća Stranka prava i pravde podijeljena oko toga hoće li se u potpunosti pridržavati odluke EU.

(Agencije, Mondo)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE