• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik sa tvorcem sputnjika: Gincburg učinio veliki doprinos za čovječanstvo

Autor Dušan Volaš

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas u Banjaluci da se Republika Srpska u borbi protiv virusa korona masovno opredijelila za vakcinu "sputnjik ve", te da mu je posebna čast ugostiti tvorca te vakcine profesora Aleksanda Gincburga.

 Dodik sa tvorcem sputnjika: Gincburg učinio veliki doprinos za čovječanstvo Izvor: Srna/Katarina Panić

Dodik je istakao da je Gincburg učinio veliki doprinos za čovječanstvo, razvijajući i dajući na upotrebu vakcinu ovu vakcinu.

"Učinio je tako dobru stvar za čovječanstvo i to pripada rijetkim ljudima i zato je ovo danas veličanstvena i posjeta koja se ne dešava često", rekao je Dodik novinarima nakon sastanka.

On je izrazio zadovoljstvo saznanjem da uvaženi profesor nije oklijevao kada je spoznao mogućnost da posjeti Banjaluku, banjalučki Univerzitet i Republiku Srpsku.

"Stanovništvo Republike Srpske se masovno opredijelilo za vakcinu `sputnjik ve` i imali smo veoma uspješnu saradnju sa kompanijama i vlastima u Rusiji da tu vakcinu obezbijedimo za naše građane", rekao je Dodik.

On je izrazio zadovoljstvo jer je na sastanku bio u prilici i da čuje nove detalje u vezi sa novim sojevima virusa i mogućnostima da se efikasno reaguje u zaštiti od njih.

Gincburg: Udruženo protiv "delta" soja

Direktor Naučno-istraživačkog centra "Gamaleja" iz Moskve Aleksandar Gincburg izrazio je zadovoljstvo što je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik podržao ideju da Rusija i Srpska udruže snage u borbi protiv "delta" soja virusa korona.

Gincburg, koji i je tvorac vakcine "sputnjik ve", zahvalio je Dodiku za veliku zainteresovanost koju je pokazao da se nađe rješenje za ovaj problem.

"Nadamo se da ćemo dalje raditi zajedno kako bismo preventivno uticali i zaštitili zdravlje građana i Rusije i Srpske", rekao je Gincburg novinarima nakon sastanka u Banjaluci.

On je naveo da je na sastanku razgovarano o tome kako zajednički pratiti situaciju u vezi sa razvojem "delta" soja virusa korona.

"Razgovarali smo i dogovarali šta treba da uraditi kako bismo jedni drugima pomogli", rekao je Gincburg.

On je zahvalio i za veliku zainteresovanost koju je Republika Srpska iskazala za vakcinu koju je proizveo Naučno-istraživački centar "Gamaleja".

Sastanku su prisustvovali i ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić, generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić i rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin.

Prethodno je Gincburg sa delegacijom Naučno-istraživačkog centra "Gamaleja" posjetio banjalučki Medicinski Fakultet na poziv dekana ove visokoškolske ustanove Ranka Škrbića.

(Srna)

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE