• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto Šarović ima tretman kao zaštićena ličnost? Još niko ne objašnjava

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH nema odgovor na pitanje ili, što je vjerovatnije, ne želi da objasni javnosti zašto je predsjednik SDS-a Mirko Šarović na listi "zaštićenih ličnosti" i zašto koristi vozilo Direkcije.

 206922286_610492649924466_4640648136519720032_n.jpeg Izvor: Vedran Ševčuk - Mondo

Na pitanje Srne da li Direkcija pruža usluge zaštite Šaroviću, predsjedniku SDS-a i poslanika u parlamentu BiH, i da li on koristi vozila Direkcije te, ako je tačno, u kom svojstvu ima zaštitu, iz Direkciji ni nakon upita u pisanoj formi i višednevnih poziva odgovor nije stigao, a danas je rečeno da se pitanje "pošalje ponovo".

Odgovor na pitanje u vezi sa posebnim i pojedinačnim privilegijama poslanika SDS-a nije dobila ni poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić.

Ona je početkom godine uputila ovo pitanje ministru bezbjednosti u Savjetu ministara Selmi Cikotiću imajući u vidu da je rad Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH pod njegovom ingerencijom.

Vulićeva je pitala zašto vozilo Direkcije za koordinaciju policijskih tijela vozi samo Šarovića, a ne svih 42 poslanika i zašto baš on ima privilegije?

Ona je napomenula da Šarović nije na na listi štićenih, ni vrlo važnih ličnosti /VIP/, te da Direkcija pruža zaštitu samo ako postoji procjena da je neko ugrožen.

Vulićeva je upitala Cikotića i da li on zna za te posebne i pojedinačne privilegije i gdje je "tajna veza" između Šarovića i Direkcije ili za tu tajnu vezu zna direktor Mirsad Vilić, a nije informisao ministra bezbjednosti koji je njemu nadređeni.

/Pitanje o Šarovićevom statusu postavljali su i novinari, takođe bezuspješno/

Zašto je Šarović na spisku štićenih ličnosti aktuelizovano je u avgustu prošle godine, nakon lakše saobraćajne nezgode na putu Banjaluka-Prijedor.

Na posao, ali i na nedavno održani politički skup opozicije u Banjaluci Šarović stigao je automobilom Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH iako odavno nije na funkciji ministra u Savjetu ministara, zbog čega je postavljeno pitanje da li je razlog eventualno ugrožena Šarovićeva bezbjednost ili privilegija.

Pravo na zaštitu Direkcije uz tročlano Predsjedništvo, imaju predsjedavajući i ministri u Savjetu ministara, članovi Kolegijuma oba doma parlamenta BiH, predsjednik Suda BiH i glavni tužilac BiH, uz diskreciono pravo Direkcije i direktora Mirsada Vilića da tu listu proširi.

"Direkcija će vršiti neposrednu zaštitu i ostalim članovima Parlamentarne skupštine BiH, ostalim sudijama Suda BiH, odnosno ostalim tužiocima Tužilaštva BiH, osobama zaposlenim u institucijama BiH, po odluci direktora Direkcije, a na osnovu stručne procjene Direkcije", navodi se u Odluci o određivanju osoba, objekata i vrijednosnih pošiljki koje se štite.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mladen bojDo

Zato sto suruje sa bajom :)

MONDO REPORTAŽE