• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Zolak selektivno primjenjuje zakon i vrši medijske spinove"

Autor Dušan Volaš

Republička uprava za inspekcijske poslove pozvala je Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH da se uključi u rješavanje pitanja obezbjeđivanja kiseonika.

 Republička uprava za inspekcijske poslove: Zolak selektivno primjenjuje zakon Izvor: Agencija za lijekove

Navode da direktor Agencije Aleksandar Zolak i dalje više vremena izdvaja za medijske spinove, selektivnu primjenu zakona, manipulaciju ljudskim strahovima i izbjegavanje vlastite odgovornosti s ciljem političke promocije.

"Gospodin Zolak decidno navodi da je Agencija jedina ovlaštena da nadzire primjenu Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH, a koji propisuje i kontrolu kvaliteta lijekova. Nejasno je na osnovu čega dalje tvrdi da je kontrolu trebala vršiti Republička zdravstvena inspekcija", navodi se u saopštenju Inspektorata Republike Srpske.

Iz Inspektorata navode da navedeni zakon, u potpunosti isključuje entitetske inspekcije iz sistema kontrole kvaliteta lijekova, dajući ovlaštenje isključivo inspekciji Agencije.

"Pomenuti zakon niti jednim svojim članom ne propisuje nadležnosti entitetskih inspekcija, niti mjere koje bi oni mogli preduzimati po pitanju kontrole kvaliteta lijekova i medicinskih sredstava", ističe se u saopštenju Inspektorata.

U saopštenju se navodi da je direktor Agencije propustio upoznati javnost sa činjenicom da je Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH dao ovlaštenje farmaceutskim inspektorima Agencije za preduzimanje mjera predviđenih Zakonom o nadzoru nad tržištem u BiH, a kojim se definiše procedura povlačenja proizvoda u slučaju utvrđenog postojanja rizika.

"U skladu sa odredbama Zakona o nadzoru nad tržištem BiH, inspektori Agencije su nadležni za preduzimanje mjera i ovlašteni su da nalože vraćanje proizvoda od potrošača, ukoliko utvrde da postoji određeni rizik od njegove upotrebe", navodi se u saopštenju.

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE