• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Narodna skupština: Sutra kolegijum za zakazivanje sjednice o povlačenju saglasnosti

Autor Brankica Spasenić

Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske za sazivanje 24. posebne sjednice o povlačenju saglasnosti zakazan je za sutra.

 sjednica o povlačenju saglasnosti Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik u ponedjeljak je, nakon sastanka vladajuće koalicije u Banjaluci, naveo da će na dnevnom redu biti informacija o prenosu nadležnosti, te posebno o ranije datim saglasnostima na Oružane snage BiH, indirektne poreze i Visoki sudski i tužilački savjet BiH (VSTS).

On je naveo i kako će u zaključcima biti predloženo da se informacija prihvati, a Vlada RS i druge institucije i organizacije obavežu da u roku do šest mjeseci pripreme normative, odnosno zakonske okvire.

Dodik je najavio da bi već u prvom mjesecu trebalo da bude predloženo pet zakona, među kojima je prvi poništenje Zakona o zabrani raspolaganja vojnom imovinom koji je donio bivši visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun.

Predsjednik parlamenta Srpske Nedeljko Čubrilović je najavio da je realno očekivati da se posebna sjednica održi krajem sljedeće sedmice.

Narodna skupština RS je u ovom sazivu već dva puta raspravljala o prenosu nadležnosti i visokom predstavniku, te tim povodom donosila određene zaključke.

U martu ove godine posebna sjednica bila je posvećena Informaciji o primjeni Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma, te je doneseno 10 zaključaka koji se tiču visokog predstavnika.

U novembru 2019. godine je održana posebna sjednica - „Informaciji o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i i uticaj na položaj i prava Republike Srpske“, a u skupštinskim materijalima se na 50 strana govorilo o prenosu nadležnosti.

Podsjećamo, poslanici NSRS su tada usvojili 20 zaključaka, a NSRS je između ostalog, zadužila sve nadležne institucije da, bez odlaganja, pripreme sveobuhvatne informacije o okolnostima i aktivnostima koje su dovele do donošenja odluke o davanju saglasnosti Republike Srpske na sporazume o formiranju Zakona o odbrani BiH, Zakona o indirektnom oporezivanju BiH, Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH, kao i drugih zakona kojima su derogirane nadležnosti Republike Srpske.

Nadalje, Vlada RS i druge nadležne institucije su tada zadužene da pokrenu reformu institucija pravosuđa na nivou BiH - Suda BiH, Tužilaštva BiH i VSTS-a, koje je visoki predstavnik nametnuo nezakonitim odlukama, suprotno Ustavu.

„Posebno, Narodna skupština RS zadužuje Vladu Srpske da izvrši pripreme kako bi se omogućilo eventualno izdvajanje iz PDV sistema BiH i otvaranje posebnog računa za PDV Republike Srpske, budući da radom Uprave za indirektno oporezivanje BiH, kao i načinom raspodjele prikupljenih sredstava, nastaje šteta za Republiku Srpsku i njene građane“, stajalo je u jednom od zaključaka donijetih prije tri godine.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE