• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Makronov forum za širenje uticaja Francuske: Šta gradonačelnici iz BiH rade u Parizu

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Predsjednik Emanuel Makron sastao se se gradonačelnicima najvećih gradova u BiH u okviru četvrtog Pariskog mirovnog foruma koji se održava u glavnom gradu Francuske.

 Makronov forum za širenje uticaja Francuske: Šta gradonačelnici iz BiH rade u Parizu Izvor: Laurent BLEVENNEC/Présidence de la République

Sa Makronom u Jelisejskoj palati sastali su se gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, Bijeljine Ljubiša Petrović i Mostara, Mario Kordić.

Predsjednik Francuske je fotografiju susreta objavio na svom zvaničnom profilu na Fejsbuku uz tekst da gradonačelnici pomenutih gradova predstavaljaju "obnovu političke elite u BiH i da inovativno djeluju na čelu svojih gradova, posebno u borbi protiv korupcije i oblasti održivog razvoja".

"Oni svakodnevno dokazuju sposobnost Bosne i Hercegovine da izrodi novu generaciju mladih političkih lidera koji rade na jedinstvu zemlje. Hvala im za današnje razgovore u Jelisejskoj palati i za učešće u Pariskom forumu za mir", napisao je Makron.

U svom saopštenju nakon susreta, gradonačelnik Bijeljine je napisao da je predsjednik Makron dao punu podršku generaciji mladih političara u njihovim naporima za rješavanje gorućih problema poput korupcije i kriminala, ali i izgradnji društava okrenutih saradnji, evropskim integracijama i napretku. Svi gradonačelnici javili su da je dogovorena saradnja sa francuskim gradovima, odnosno, direktna podrška iz francuskih fondova za tehnološke inovacije i projekte u oblasti ekologije.

Karićeva, Stanivuković, Kordić i Petrović u Pariz su stigli po pozivu iz francuske ambasade u BiH kako bi učestvovali na četvrtom izdanju Pariskog mirovnog foruma, koji se održava od 11. do 13. novembra.

Forum je kao domaćin otvorio upravo Makron, a među govornicima su potpredsjednica SAD Kamala Haris, generalni sekretar UN Antonio Gutereš, Tedros Gebrejesus, direktor Svjetske zdravstvene organizacije, predsjednik Savjeta EU Čarls Mišel, predsjednica Evropske komisije Ursula fon Der Lajen. U me Rusije na forumu je ministar inostranih poslova Sergej Lavrov, a tu su i predsjednici Nigerije, Namibije, Senegala, Gruzije i mnogi drugi.

Forumu prisustvuju visoke, ali ne najviše delegacije moćnih zemalja, primijetili su francuski politički komentatori. 

Tamo su brojni lideri iz naše regije, pa u Parizu boravi predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, premijer ''kosovske vlade'' Aljbin Kurti. Zanimljivo je da nema političkih lidera iz BiH sa sličnog nivoa.

Francuska u Makronovom mandatu pokušava da povrati dio diplomatskog uticaja i vodi nešto autentičniju i suvereniju politiku (u odnosu na Vašington, ili Brisel). Pariz je uključen u različite probleme i njihovo rješavanja u Africi, a poziv (mladim) gradonačelnicima iz BiH, a ne političkim liderima entiteta ili zajedničkih institucija, takođe bi se mogao tumačiti kao simbolička, a ne politička poruka Francuske da bi voljela da više utiče na buduća zbivanja u BiH, ali da o tome stvori pozitivnu sliku. Otud saopštenja u kojima dominiraju poruke o novim tehnologijama, održivom razvoju i slično.

Pariskim mirovnim forumom upravlja Izvršni komitet predvođen Paskalom Lamijem i sastoji se od predstavnika deset članova osnivača, a to su organizacije iz Afrike, Azije, Evrope i Latinske Amerike. Sve se održava pod okriljem Pariza, odnosno ministarstva inostranih poslova i predsjednika Francuske. Forum je pokrenut na inicijativu predsjednika Francuske, a formalno, glavna pitanja o kojima se forum bavi se tiču poboljšanja globalnog upravljanja zdravstvom tokom i nakon pandemije korona virusa, preispitivanja kapitalizma, ekologijom, tehnologijama i društvenim mrežama, sajber bezbjednošću itd.

Partneri su Evropska komisija, Parlament, Savjet Evrope, MMF i mnoge druge međunarodne političke organizacije, zatim "Majkrosoft",  fondacije ''Otvoreno društvo'', ''Brunzvik'', ''Rokfeler'', ''Bil i Melinda gejts'', razvojne banke i slične grupacije iz Sjeverne Amerike, Evrope, Azije, Afrike itd.

Francuski mediji komentarisali su da se državni zvaničnici trude da forum predstave kao međunarodni napor, kojim kopredsjedavaju Francuska, Njemačka, Italija, Ujedinjene nacije ali i Libija, zemlja u krizi u kojoj Francuska ima veliki uicaj.

Navodi se da je ovo nastavak Makronovog pohoda u međunarodnu diplomatiju "visokih uloga", a očekuje se da će predsjednik Francuske tražiti reizbor u aprilu. Napomenuto je da zemlja takođe preuzima predsjedavanje Evropskom unijom u januaru.

Zanimljivo, u kontekstu političke borbe na našem domaćem terenu, pojedini mediji su ignorisali vijest o sastanku Stanivukovića i Petrovića s Makronom, što se sigurno ne bi dogodilo da nisu u pitanju gradonačelnici iz PDP, odnosno SDS.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sale

Kao i svi besposličari, hvataju zjale o narodnom trošku. Nažalost u RS imamo ekipu koja čita textove koje im dostave a RS je nikad ugroženija jer je narušen dejtonski balans i RS će uskoro zavisiti oko svega od dozvola iz Sarajeva. O tome sigurno nisu pričali. A vidimo kako ni gas ni elektrane ni bolnice ni aerodrom u Trebinju ništa ne može ako se njih pita. Zato moramo svi u borbu političkim sredstvima za RS

MONDO REPORTAŽE