• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada RS: Utvrđeni prijedlozi zakona o nepokretnoj imovini i republičkoj upravi

Autor Nikolina Damjanić

Vlada RS danas je na sjednici u Banjaluci utvrdila prijedloge zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti i o dopunama Zakona o republičkoj upravi, oba po hitnom postupku.

 vlada rs utvrdila prijedloge zakona Izvor: Vlada RS

Iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću je saopšteno da će se donošenjem Prijedloga zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti riješiti otvorena pitanja neometanog funkcionisanja subjekata javne vlasti i to Republike Srpske, jedinica lokalne samouprave, javnih preduzeća, javnih ustanova i drugih javnih službi čiji je osnivač Republika Srpska, odnosno jedinica lokalne samouprave.

Nepokretna imovina koja se smatra vlasništvom subjekata javne vlasti Srpske, a koju oni koriste za obavljanje njihove osnovne djelatnosti, po sili zakona postaće svojina tih subjekata, navodi se u saopštenju.

Prijedlogom zakona o dopunama Zakona o republičkoj upravi predviđa se nova republička upravna organizacija - Agencija za lijekove i medicinska sredstva Republike Srpske i propisuju poslovi koje ona obavlja.

Takođe se propisuje da je Agencija samostalna republička upravna organizacija sa svojstvom pravnog lica, a predloženim zakonom vrši se usklađivanje Zakona o republičkoj upravi sa Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske, kojim se predviđa osnivanje Agencije za lijekove i medicinska sredstva Srpske.

Vlada je usvojila i informaciju o spoljnotrgovinskom prometu Republike Srpske za period januar-decembar 2021. godine.

U 2021. godini u odnosu na 2020. godinu došlo je do povećanja spoljnotrgovinskog prometa za 27,34 odsto, a zabilježeno je i značajno povećanje izvoza u odnosu na prethodnu godinu i to za 30,73 odsto.

U 2021. godini zabilježeno je i povećanje uvoza za 24,77 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Iskazani procenat povećanja izvoza uticao je na povećanje pokrivenost uvoza izvozom za 3,61 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a ista je iznosila 79,35 odsto.

Pokazatelji spoljnotrgovinske razmjene Republike Srpske značajno su poboljšani u 2021. godini u odnosu na 2020. godinu, a zabilježeni su ohrabrujući pokazatelji zasnovani na povećanju pokrivenosti uvoza izvozom koja je najveća u posmatranih petnaest godina i rekordnim pokazateljima izvoza i uvoza.

"Posebno ohrabruje povećanje izvoza koje ukazuje na to da su proizvodi iz Republike Srpske sve konkurentniji svjetskim proizvodima, odnosno da zadovljavaju visoke standarde globalnog tržišta", navodi se u saopštenju.

Na današnjoj sjednici Vlada Republike Srpske imenovala je Darijanu Kecman za vršioca dužnosti direktora Javne ustanove Dom "Rada Vranješević" na period do 60 dana.

Vlada je razriješila v.d. članove Upravnog odbora i direktora Doma "Rada Vranješević" Vladimira Kajkuta na lični zahtjev, naveli su iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE