• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tri decenije Ustava Republike Srpske

Autor Dušan Volaš

Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji organizovalo je u Beogradu tematsku tribinu povodom 30 godina od donošenja prvog Ustava Republike Srpske.

 Jubilej Ustava Republike Srpske Izvor: Samir Cacan, mondo.ba

Zvanicama i gostima obratili su se predsjednici parlamenta Srpske i Srbije Nedeljko Čubrilović i Ivica Dačić i šef Predstavništva Mlađan Cicović.

Na tribini su učestvovali profesori i analitičari iz Srpske i Srbije.

Najvišim pravnim aktom uspostavljeni su državotvorni elementi tadašnje Republike srpskog naroda u BiH, danas Republike Srpske.

Donošenje Ustava bio je jedan u nizu iznuđenih odgovora srpskog naroda da spriječi majorizaciju, nakon što su u oktobru 1991. hrvatski i muslimanski poslanici, mimo volje srpskih kolega, odlučili da BiH funkcionisanje nastavi kao nezavisna država, prenosi RTRS.

Srbi su odgovorili Odlukom o osnivanju Skupštine srpskog naroda u BiH, Deklaracijom o proglašenju Republike srpskog naroda u BiH, a potom i Ustavom.

"Tada je bio u pripremi referendum koji su muslimani i hrvati bez volje srba namjeravali da održe 1. i 2. marta i smatralo se kao dio jačeg odgovora upravo na te tendencije, neuvažavanje konstitutivnosti i prava srpskog naroda da se donese taj Ustav. On u principu demokratski odražava tradiciju najboljih ustava ovog vremena i favorizuje demokratske slobode", izjavio je srpski član Predsjedništva Milorad Dodik.

Srpskom narodu se tri decenije kasnije negiraju prava zagarantovana Ustavom, a djelovanjem međunarodnih aktera oduzimaju nadležnosti u korist zajedničkih organa BiH. Uprkos pritiscima, Srpska nastavlja da se institucionalno i demokratski bori za ustavno djelovanje.

"Uprkos teškim političkim izazovima koje smo nosili ipak smo uspijevali da rješavamo i ekonomske i finansijske probleme. Gradili smo Republiku Srpsku i nijednog dana nismo izgubili iz našeg vidokruga i političkog djelovanja ono što ta težnja predstavlja, a to je korišćenje prava mogućnosti i potencijala na koje imamo pravo jer nam je Ustav dao to pravo", istakla je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Hi

Živjela Republika Srpska i Svi Srbi širom svijeta a drugi kako hoce.

MONDO REPORTAŽE