• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sijarto: Mađarska šalje Srpskoj 30 miliona evra pomoći

Autor Nikolina Damjanić

Ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto izjavio je večeras da će njegova zemlja u toku ovog mjeseca, kada je riječ o programu ekonomskog razvoja koji će pokrenuti u BiH, u Republici Srpskoj, poslati 30 miliona evra iz programa EU.

 Mađarska šalje 30 miliona evra Srpskoj Izvor: SNSD na Tviteru

"To su projekti prije svega iz poljoprivrede za koji će biti raspisani konkursi, za nabavku mehanizacije, da ojačamo stepen poljoprivrede. Važno je osiguravanje snabdijevanja energentima i hranom", rekao je Sijarto za RTRS.

On je rekao da je srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Zoranu Tegeltiji poručio da će Mađarska nastaviti da podržava stabilnost u ovom regionu i da za to treba da postoje politički i ekonomski preduslovi.

"To će biti bespovratna sredstva. Želimo da unaprijedimo poljoprivredni sektor i to bi trebalo da ima veliki uticaj na kompletan ekonomski razvoj BiH", istakao je Sijarto.

Takođe, Sijarto je poručio da Mađarska neće podržati bilo kakvu vrstu sankcija srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, niti protiv bilo kog demokratski izabranog predstavnika u BiH.

"Te sankcije izazvale bi ogromnu štetu ovom regionu i imale bi negativne posljedice i za Mađarsku. Kako je moguće da se uvedu sankcije protiv demokratski izabranog lidera Srba u BiH. Mislim da one ne bi pomogle da se unaprijedi sigurnost i situacija u BiH", rekao je on.

Sijarto je upitao zašto se onda to radi, istakavši da treba da se rade stvari koje će pomoći, a ne koje će izazvati samo štetu.

On je podsjetio da je politika Mađarske da budu odgovorni, navodeći da je njihova odgovorna politika kada su u pitanju države iz komšiluka - mir, stabilnost i budući ubrzani napredak zapadnog Balkana.

Mađarski šef diplomatije je rekao da je u njihovoj istoriji dokazano da sankcije nisu pravi alat za postizanje takvih ciljeva, posebno kada je u pitanju zapadni Balkan.

(SRNA)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

Pripadnost vladajućoj stranci biće uslov za podjelu iste

MONDO REPORTAŽE