• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Američki senatori u Predsjedništvu BiH: Razgovaralo se o održavanju izbora, Euforu, ratu u Ukrajini...

Autor Dušan Volaš

Članovi Predsjedništva BiH razgovarali su danas u Sarajevu sa delegacijom Kongresa SAD o temama bilateralne saradnje, evropskih integracija BiH i zapadnog Balkana, te održavanja izbora.

 Američki senatori u Predsjeništvu BiH Izvor: Predsjedništvo BiH

Teme razgovora predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika DŽaferovića i članova Milorada Dodika i Željka Komšića sa američkim senatorima Komisije za inostrane poslove DŽin Šahin i Krisom Marfijem, senatorom Komisije za oružane snage Tomom Tilisom, te američkim ambasadorom Majklom Marfijem bile su i pitanja perspektive mladih, te produžetak bezbjednosne misije Eufora "Altea" u BiH.

Članovi Predsjedništva BiH izrazili su zahvalnost delegaciji američkog senata za dosadašnju podršku i napore koje čine za BiH, kao i za posjetu, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Razgovarano je o pojačanom interesu nove američke administracije prema BiH i regionu na EU putu i prenesen je nastavak američke podrške evropskim integracijama regiona.

Američki senatori izrazili su podršku BiH na putu ka napretku, kao i ekonomski partneri.

Razgovarano je i o ukrajinskoj krizi, kao najvećem bezbjednosnom, humanitarnom i ekonomskom izazovu sa kojim se evropski kontinent suočava.

Dodik ponudio rješenja za prevazilaženje krize

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je danas u Sarajevu sa američkim senatorima i ambasadorom SAD u BiH Majklom Marfijem o političkoj krizi u BiH, te ponudio rješenja za njeno prevazilaženje.

Srpski član Predsjedništva BiH istakao je da su mir i bezbjednost od presudnog značaja za region, posebno u svjetlu sukoba u Ukrajini, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

Dodik je pojasnio američkim senatorima razloge zbog kojih smatra da BiH treba da zadrži neutralan stav prema sukobu u Ukrajini, naglašavajući da su Ukrajinci i Rusi bratski narodi za Srbe.

"Mi se zalažemo za poštovanje teritorijalnog integriteta Ukrajine i podržavamo sve diplomatske napore da se sukobi što prije okončaju", istakao je Dodik.

U delegaciji američkih senatora bili su Žana Šahin, Kris Marfi, Tom Tilis, Džesika Elidž, Šil Patel, Kejt Mekgeri i brigadir iz Kancelarije za vezu sa Senatom Matthew Metju Gud.

(SRNA)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE