• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko se sve kandidovao za predsjednika RS: Na listi 31 kandidat

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Uz dobro poznata imena na domaćoj političkoj sceni, u izbornu trku za predsjednika i potpredsjednike Srpske i ovaj put idu brojni drugi kandidati, među kojima je najviše onih koji se predstavljaju kao nezavisni.

 Kandidati za predsjednika RS na izborima 2022. Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Centralna izborna komisija (CIK) BiH je za učešće na predstojećim opštim izborima 2. oktobra, ovjerila 31 prijavu kandidata koji mjerkaju fotelje u Palati Republike, piše Glas Srpske.

Za predsjednika, odnosno potpredsjednika Republike, osim kandidata koji su prijedlozi parlamentarnih partija sa sjedištem u Srpskoj kao što su Milorad Dodik (SNSD), Jelena Trivić (PDP), Radislav Jovičić (DNS), Neđo Đurić (SPS) te drugi među kojima su Senad Bratić u ime pokreta Država, Davor Pranjić kao izbor hrvatskih stranaka na čelu sa HDZ-om, na glasačkom listiću biće i drugi iz manje poznatih stranaka i ukupno 17 nezavisnih kandidata.

Možda će vas zanimati

Prvi put u izbornoj trci šansu traži Miroslav Ilić iz Doboja. Smatra da je BiH dobro mjesto za život, ali je potrebno promijeniti navike i prema društvenoj svojini i ukupan odnos u društvu.

"Zbog porodice, dragih prijatelja hoću da pokušam. Ne gajim neke iluzije da ću pobijediti niti idem na to "Miroslav Ilić", ali imam tu obavezu i čisto prema sebi", rekao je Ilić za Glas Srpske.

S druge strane, njegov sugrađanin Slavko Dragičević već ima iskustva. Za istu poziciju je bio kandidat i na opštim izborima 2018, kada je osvojio nešto više od 650 glasova.

"I prvi put i sad sam kandidat zbog mog sociopsihološkog posmatranja i shvatanja ovog društva. Profesor sam sociologije. Znam da ne mogu proći u ovom odnosu snaga, ali hoću da mi ostane negdje zapisano da sam se trudio, nastojao, htio, želio. Jesam za promjene, ali ne vjerujem u ove koje zagovara postojeća partijska oligarhija, već da se vratimo AVNOJ-u i sistemu u kojem sam odrastao", rekao je Dragičević, uz opasku da nije kandidat nijedne partije, kako vlada mišljenje kada su u pitanju nezavisni kandidati.

Na spisku kandidata za predsjednika i potpredsjednika Srpske ponovo su, uz Dragičevića, kao i 2018. godine, Ćamil Duraković iz Srebrenice, Igor Gašević iz Istočnog Sarajeva i Slavko Sekulić iz Doboja. Tu je i nekadašnji PDP-ovac Ivan Begić, sada kao nezavisni kandidat, Zoran Kalinić (Naša priča Republika Srpska), Dejan Pejić (Liberalna stranka) i drugi.

Pravila

Republika Srpska ima jednog predsjednika i dva potpredsjednika. Izborna pravila definišu da se kandidati biraju iz svih konstitutivnih naroda, a predsjednik postaje onaj koji dobije najveći broj glasova. Dva kandidata koji se, po broju osvojenih glasova, nalaze na drugom i trećem mjestu biraju se za potpredsjednike.

Politički analitičar Vojislav Savić ističe da je većini kandidata za pozicije u Palati koji nisu poznati široj javnosti motiv za kandidaturu drugačije prirode, jer su svjesni da nemaju šanse za pobjedu.

"Međutim, tom kandidaturom i osvojenim brojem glasova oni licitiraju i trguju za druge privilegije u političkom spektru, odnosno pregovaraju sa partijama oko postizborne kombinatorike i kroz kandidature opstaju kao relativno relevantni faktori u političkom životu", kazao je Savić.

Dodaje da ne bi trebalo zanemariti činjenicu da se potpredsjednici RS takođe biraju na istoj listi što, kako kaže, dodatno usložnjava listu i zbunjuje birače.

"Zbog toga i broj kandidata djeluje nerealno velik, ali treba uzeti u obzir da se faktički biraju tri funkcionera, iako su dva od tri (potpredsjednici) u suštini kozmetičke prirode", zaključio je Savić.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MM93

JELENA GAZI SVE PRED SOBOM I SPAŠAVA NAROD, OD BJEDE I GLADI

Zole

@MM93 ne deri se

Zule

@MM93 @MM93 jasno i glasno, ne dere se lik.

MONDO REPORTAŽE