• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CIK BiH: Nema dovoljno podataka o izboru za predsjednika Srpske

Autor Dragana Božić

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović rekao je da u CIK-u još nemaju dovoljan broj podataka da bi mogli saopštiti ko je, prema preliminarnim rezultatima, izabran za predsjednika Republike Srpske.

 CIK o rezultatima za predsjednika RS Izvor: CIK BiH

"Imamo jedinstven informacioni sistem u koji se unose podaci iz opštinskih izbornih komisija, a ako opštinska i gradska izborna komisija ne unese dovoljan broj podataka irelevantno je sada saopštavati iz jedne ili druge opštine rezultate", pojasnio je Arnautović.

On je istakao da se CIK opredijelio da sačeka da se sistem popuni i da podaci za predsjednika Republike Srpske budu objavljeni ujutro u 9.00 časova.

Arnautović je naveo da su eventualne zloupotrebe u sferi spekulacija, navodeći da još rade birački odbori koji će, nakon prebrojavanja, potpisati zapisnik o radu.

On je rekao da podatke dostavljaju u opštinske izborne komisije koje su dužne da objedine rezultate sa svih biračkih mjesta te opštine i tako objedinjene dostave CIK-u.

"Ako oni budu suočeni sa popunjavanjem obrazaca, onda od CIK-a zahtijevaju otvaranje vreća i pravilno objedinjavanje rezultata za tu opštinu", pojasnio je Arnautović i dodao da CIK nakon toga donosi odluku da li će se to učiniti, te da se to mora činiti transparentno - uz posmatrače.

Govoreći o kašnjenju u unosu rezultata član CIK-a Irena Hadžiabdić istakla je da je osnovni razlog kašnjenja neobučenost članova biračkih odbora, te promjene u lokalnoj izbornoj administraciji.

"Glavni zadatak na terenu koji je pred njih postavila izborna komisija je da jave rezultate prema kalendaru koji smo mi stavili pred njih, a to je 22.30 časova", navela je Hadžiabdićeva.

Hadžiabdićeva je rekla i da su rezultati koje predstavljaju političke partije bazirane na informacijama koje članovi biračkih odbora i posmatrači stranaka dostavljaju svojim štabovima. 

Podsjećamo, stranački rezultati za predsjednika RS unijeli su veliku konfuziju jer je kanidatkinja PDP-a Jelena Trivić proglasila večeras pobjedu, iako njen protivkandidat Milorad Dodik tvrdi da on vodi za više od 25.000 glasova.

(Mondo/Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bbbb

Kako baš za predsjednika.... Valjda se svi listići zajedno prebrojavaju i upisuju u bazu podataka....

MONDO REPORTAŽE