• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministarstvo zdravlja: Zdravstvena zaštita u nadležnosti Srpske

Autor Dušan Volaš

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite se oglasilo povodom odluke Ustavnog suda BiH da ukine Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske

 Ministarstvo zdravlja RS o odluci Ustavnog suda BiH Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Oblast zdravstvene zaštite u nadležnosti je Republike Srpske i Vlada čini sve da obezbijedi sve što je potrebno za funkcionisanje zdravstvenog sistema Srpske, što će činiti i ubuduće, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, povodom odluke Ustavnog suda BiH da "ukine" Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske.

Iz ovog ministarstva podsjećaju da su institucije Republike Srpske u više navrata naglašavale da bilo kakve odluke Ustavnog suda BiH ne mogu uticati na činjenicu da je oblast zdravstvene zaštite u nadležnosti Republike Srpske, kojoj pripadaju sve državne funkcije i nadležnosti, osim onih koje su Ustavom BiH izričito povjerene njenim institucijama, a član treći Ustava BiH ne obuhvata oblast zdravstvene zaštite.

"S tim u vezi, podsjećamo, da je i u vrijeme donošenja Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske bila jasna namjera institucija Republike Srpske adekvatna zaštita zdravlja stanovništva u teškoj i izazovnoj situaciji neopravdanog izazivanja straha, neizvjesnosti i izostanka bilo kakve podrške za dobrobit stanovništva, a uvažavajući činjenicu da je tržište lijekovima kompleksno područje, koje zahtjeva odgovorne i temeljne odluke", navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite ističu da ni u vanrednim okolnostima pandemije virusa korona nijedan pacijent u Republici Srpskoj nije ostao nezbrinut.

"Zdravstveni radnici su u svakom trenutku imali dovoljnu količinu zaštitne opreme, lijekova i drugog, a prve vakcine smo nabavili onog trenutka kada smo prestali da se oslanjamo na aranžmane u okviru BiH", navodi se u saopštenju.

Ustavni sud BiH tvrdi da Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakon o dopunama Zakona o republičkoj upravi "nisu u skladu sa Ustavom BiH", te je donio odluku da "ih ukine".

Prema mišljenju Ustavnog suda, u Ustavu BiH ne postoje odredbe na osnovu kojih bi se moglo zaključiti da su ustavni zakoni, koje je donijela Narodna skupština Republike Srpske.

Ustavni sud BiH ovu odluku donio je po zahtjevu Šefika DŽaferovića, koji je podnio dok je bio predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE