• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naša priča RS: Budimir preko NUBL-a udario na Sinišu Karana

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Iz stranke Naša priča RS, čiji je član Zoran Kalinić, rektor NUBL-a, tvrde da ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Željko Budimir preko medija prijeti da će zatvoriti NUBL.

 Reagovanje stranke Zorana Kalinića na hapšenje u akciji "Diploma" Izvor: Naša priča RS

Podsjećamo, Zorana Kalinića, bivšeg kandidata za predsjednika RS i jednog od osumnjičenih u aferi "Diplome", juče je uhapsila Državna agencija za istrage i zaštitu BiH.

U saopštenju stranke se navodi da je Nezavisnom univerzitetu Banja Luka, čiji je Kalinić vlasnik i osnivač, radi sadašnji ministar unutrašnjih poslova Siniša Karan, kao i Slobodan Župljanin savjetnik nekadašnje predsjednice RS Željke Cvijanović.

“Da li to gospodin Željko Budimir želi da kaže da su njegove stranačke kolege, profesori fakulteta na Nezavisnom univerzitetu Banjaluka, kriminalci, imajući u vidu da su zaposleni na kod prof. dr Zorana Kalinića koji se optužuje za krivična djela?! Na to pitanje bi trebao da odgovori Željko Budimir, a i gospoda Siniša Karan i Slobodan Župljanin", stoji u saopštenju Naše priče RS.

Iz ove stranke su prethodno demantovali detalje vezane za hapšenje Kalinića.

"U medijima je plasirano mnoštvo netačnih informacija poput one da prof. dr Zoran Kalinić nije bio dostupan istražnim organima. Naime, Kalinić je 21. februara, kada je SIPA u ranim jutarnjim časovima došla da pretrese njegov stan, bio u Crnoj Gori sa suprugom, a ne u Srbiji. Kalinić je dao usmeno odobrenje predstavnicima SIPE da uđu u njegov stan, iako mu nije lično, zvanično uručen nalog za pretres. Iz toga se može vidjeti da Kalinić ništa nije krio od istražnih organa i da je sarađivao", ističu.

Kažu i da je poslije telefonskog razgovora sa ljudima iz SIPE dogovoreno da on istog dana bude u Banjaluci i da iskaz u svojstvu osumnjičenog u 17 časova, što je Kalinić i učinio.

"Iz ovoga se takođe može vidjeti da se prof. dr Zoran Kalinić odazvao pozivu i bio precizan u minut u dolasku, što upućuje na činjenicu poštovanja institucije istražnih organa. U trenutku davanja iskaza, u prostorijama SIPE, Kalinić nije imao advokata! Dao je iskaz kojim je negirao sve što mu se stavlja na teret poslije čega su ga zadržali u pritvorskoj jedinici u Zalužanima da bi ga jutros transportovali u Sarajevo", dodaje se u saopštenju.

Iz ove stranke smatraju da je Kaliniću uskraćeno parvo na pretpostavku nevinosti.

"Pitamo sud, čije pojedine članove biraju oni koji su na sadašnje pozicije u vlasti došli posredstvom prethodnih izbora koji se mogu nazvati legitimnim i legalnim, ima li osumnjičeni pravo na pretpostavku nevinosti ili je to pravo onemogućeno prof. dr Zoranu Kaliniću koji se protivi NATO alijansi, MMF-u i ostalim zapadnocentričnim nadnacionalnim tvorevinama?!", navodi se na kraju saopštenja.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

Sve u aps , korupcija u obrazovanju , cirkus u profesiji

MONDO REPORTAŽE