• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta piše u Rezoluciji o zaštiti Srba na Kosovu o kojoj će raspravljati NSRS?

Autor Brankica Spasenić

Na dnevnom redu sjednice Narodne skupštine RS koja bi trebalo da počne 6. juna, nalazi se Rezolucija o zaštiti Srba na Kosovu i o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije, a koja je prijedlog predsjednika NSRS Nenada Stevandića.

 nsrs rezolucija o Kosovu i Metohiji Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

U predloženoj rezoluciji se osuđuje konstantno kršenje ljudskih prava Srba i drugog nealbanskog stanovništva na Kosovu, posebno kršenje prava na život i prava na imovinu, od strane kosovskih Albanaca i njihovih vlasti.

Pozivaju se predstavnici međunarodne zajednice da i oni “ozbiljno osude” kršenja ljudskih prava Srba i nealbanskog stanovništva, uključujući i osudu prekomjerne upotrebe sile od strane kosovske policije prilikom nasilnog ulaska u opštinske prostorije u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, usljed čega je povrijeđeno više Srba.

Izvor: Youtube/printscreen/ KoSSev - Kosovo Sever Portal

“Ovo uključuje i procesuiranje odgovornih jer se formalnim osuđivanjem bez sankcionisanja samo daje legitimitet nasilju. Pozivamo predstavnike međunarodne zajednice da spriječe prisvajanje i uništavanje srpske kulturne baštine na Kosovu”, stoji u predloženoj rezoluciji.

Narodna skupština RS podržava napore Srbije u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta koji je zagarantovan međunarodnim pravom i Rezolucijom Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 1244, usvojenoj 10. juna 1999. godine.

“Apelujemo da diplomatski predstavnici Evropske unije i SAD izvrše veći pritisak na kosovske Albance da se primjeni Briselski sporazum u kojem se predviđa uspostavljanje asocijacije/zajednice opština u kojima Srbi čine većinsko stanovništvo na Kosovu. Svi sporovi između srpskog i albanskog naroda se moraju rješavati mirnim putem uz poštovanje dostojanstva svakog naroda”, istaknuto je u rezoluciji.

...
Izvor: YouTube/KoSSev

Takođe, pozdravlja se pravo Srbije da brani pravo na opstanak srpskog naroda na Kosovu ukoliko se kosovski Albanaci i njihove vlasti odluče za upotrebu nasilja i pravo da brani svoj teritorijalni integritet i suverenitet, a koji je zagarantovan međunarodnim pravom i Rezolucijom 1244.

“Potvrđujemo stavove Narodne skupštine Republike Srpske zauzete u Rezoluciji o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije i opredjeljenjima Republike Srpske usvojenim 22. februara 2008. godine”, zaključeno je u rezoluciji.

(Mondo)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE