• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Reakcija Pere Simića na tekst "Sarajevski ratni teatar u Republici Šumskoj: Doviđenja do sljedećeg tvita"

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Savjetnik predsjednika Republike Srpske, Pero Simić, dostavio je redakciji Monda reakciju na dio teksta koji je na našem sajtu objavljen juče.

 Povjerenje u medije Izvor: Shutterstock

U kolumni pod nazivom "Sarajevski ratni teatar u Republici Šumskoj: Doviđenja do sljedećeg tvita", autor Željko Svitlica piše da je Pero Simić nekad "optuživao kulturne veličine iz Beogradu da u Republiku Srpsku dolaze da prazne rakijsku burad".

U reagovanju (tražeći demanti) Simić tvrdi da je u pitanju gnusna, beskrupulozna laž i da on tako nešto nikad nije rekao. Još je dodao da je on jedan od onih "koji je brojna poznata imena kulturnih radnika iz Srbije a među njima i srpskog glumišta upravo i doveo u Republiku Srpsku, a mnogu od njih su i mu i prijatelji".

"Spomenuću samo jednog, koji je nedavno boravio u Banjaluci, Milana Neškovića, vodećeg pozorišnog reditelja iz Srbije i univerzitetskog profesora, inače mog dobrog prijatelja. Od svega što ste napisali u vezi sa mojim imenom tačno je jedino da sam savjetnik predsjednika Dodika i prijatelj Emira Kusturice i veoma sam ponosan na te činjenice", napisao je Pero Simić, nekadašnji novinar i kolumnista, otpuživši autora da je "instruisan da plasira laž" i zatraživši demanti, "u skladu sa Zakonom o informisanju".

Autor teksta Simiću je elektronskom poštom dostavio izvorni citat iz kolumne koju je Pero Simić objavio u "Nezavisnim novinama" 15. aprila 2004. godine (LINK), a u kojoj je napisao:

"Republiku Srpsku je pljačkala vlast i njihovi prijatelji svih profila. Književnici, slikari, umjetnici, Kapor, Crnčević, Kalajić i ini senatori redovno su nam uništavali stočni fond i praznili rakijsku burad. Za to su imali visoku apanažu, a mi zauzvrat mamurne riječi podrške, iz njihovih bogatih vila."(kraj citata).

Autor je objasnio da je Simićevu izjavu parafrazirao u dijelu teksta u kojem se opisuje povremeni odnos većih regionalnih kulturnih centara i pojedinih stvaralaca i umjetnika, prema Banjaluci, odnosno Republici Srpskoj.

Uslijedio je novi Simićev odgovor koji prenosimo u cjelosti:

"Nije važno šta ste mislili, važno je šta ste objavili u tekstu. Pozivate se na moju izjavu iz 2004. godine, a danas je 2023. Pri tom, kontekst moje izjave iz 2004. godine apsolutno nema veze sa kontekstom u kojem je citirate danas ničim izazvani. I dalje insistiram na demantiju jer citirana izjava je aposlutno izvučena iz konteksta i vremena", napisao je Simić.

DODATAK: Objava demantija prema Kodeksu za štampane i onlajn medije BiH

Kodeks Savjeta za štampu i onlajn medije BiH propisuje da štampani i onlajn mediji imaju obavezu da objave demanti ako su ispunjeni sljedeći uslovi: ako su u objavljenom sadržaju informacije neistinite,nepotpune ili netačno prenesene; ako je urednik procijenio da demanti doprinosi tačnosti i nepristrasnosti izvještavanja; ako demanti ukazuje na činjeničnu neosnovanost sadržaja.

Novinari i urednici nisu obavezni da objave demanti ako on činjenično ne opovrgava navode iz teksta na koji se demanti odnosi.

Instrukcije za ulaganje prigovora na pisanje štampanih i onlajn medija u BiH mogu se pronaći OVDJE.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Prase

Uhvatio ga novinar u laži, a on kaže to se ne pika, bilo je davno :)

MONDO REPORTAŽE