• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evroparlamentarka pozvala na smjenu Dodika, iz njegovog kabineta poručili - ZAPANJUJUĆA DRSKOST

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Evroparlamentarka Tineke Strik pozvala je danas na uvođenje sankcija predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

 Milorad Dodik Izvor: Twitter

Navela je da se "ovogodišnje obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici dešava u vrijeme kada je Milorad Dodik preduzeo nove korake za pravno otcjepljenje Republike Srpske od ostatka zemlje negiranjem odluka Ustavnog suda i podrivanjem odluka OHR-a", te da je Evropski parlament jedinstven u pozivanju na snažan odgovor međunarodne zajednice.

"Potrebno je da EU ili grupa zemalja članica usvoji sankcije kako bi se zaustavio Dodikov opasni secesionistički put i čuvala sigurnost i teritorijalni integritet BiH. Nadalje pozivam OHR, u bliskoj koordinaciji s međunarodnom zajednicom, da Dodiku da kratkoročni ultimatum za povlačenje njegovih najnovijih poteza i izjava, te da koristi Bonska ovlaštenja da ga smijeni s funkcije u slučaju da nepoštivanja (ultimatuma)", pozvala je Strik.

Iz Kabineta predsjednika Republike Srpske poručili su da je zapanjujuća drskost evropske parlamentarke Tineke Strik da uopšte pomisli da glas jednog nelegalnog i nelegitimnog stranca može biti mjerodavniji od 300.180 glasova građana Republike Srpske.

"Građani Republike Srpske su ti čije je mišljenje jedino važno, i oni su svoj stav iznijeli 2. oktobra 2022. godine jasno rekavši da žele Milorada Dodika za svog predsjednika", naglasili su iz Kabineta predsjednika Srpske reagujući na pozive Strikove upućene OHR-u da legitimno izabranom predsjedniku Republike Srpske da "kratkoročni ultimatum za povlačenje njegovih najnovijih poteza, te da ga smijeni s funkcije u slučaju nepoštivanja".

Iz Kabineta su poručili da je apsolutno nemoguće i da se kosi sa zdravim razumom i osnovnim postulatima demokratije da neizabrani stranac, koji pri tom, ni za funkciju koju priželjkuje da obavlja nema potvrdu Savjeta bezbjednosti, na bilo koji način utiče na volju građana Republike Srpske i njene izabrane predstavniike.

"Očito da evropska parlamentarka Tineke Strik nije upoznata o pravnom sistemu Republike Srpske i BiH, te da je, pretpostavićemo, u opštem neznanju dala sebi za pravo da komentariše akte donesene od najvišeg zakonodavnog organa u Srpskoj - Narodne skupštine Republike Srpske, na ovakav način, i da ih kvalifikuje kao secesionističke. Vrijeme ultimatuma je iza nas, a predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik neće podleći nikakvim pritiscima i prijetnjama, nastaviće da štiti interese Republike Srpske i svih njenih građana, njenu imovinu i teritoriju", poručili su iz Kabineta predsjednika Repuublike Srpske.

(Srna/MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE