• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Domu naroda usvojeni zakoni iz prioriteta EU: "Ovo je najsupješnija sjednica od konstituisanja"

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je danas dva nova zakona, te izmjene i dopune tri postojeća zakona koji se nazivaju "evropskim".

 Usvojeni zakoni u Domu naroda EU prioriteti Izvor: Srna

Usvojeni su Zakon o organizaciji tržišta vina u BiH, izmjene i dopune Zakona o strancima, izmjene i dopune Zakona o ombudsmenu za ljdsuka prava i Zakon o slobodi pristupa informacijama, koji su prošli proceduru usvajanja u Predstavničkom domu.

Takođe, usvojene su i izmjene i dopune Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu ali u prvom čitanju i o njima će se Dom naroda, po najavi, konačno izjasniti 6. septembra.

Šefik Džaferović (SDA), predsjedavajući Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda, najavio je ulaganje amandmana na ovaj zakon.

Ovih pet zakonskih rješenja usvojeni su uglavnom glasovima delegata vladajućih stranaka, odnosno HDZ-a, SNSD-a, NiP-a, kao i dijela "Trojke", piše Faktor.ba.

Ranije su i iz Transparency internationala BiH istakli da izmjene i dopune Zakona o VSTS-u i dalje nisu suštinski riješile pitanje potencijalnog skrivanja imovine nosilaca pravosudnih funkcija, dok je Zakon o slobodi pristupa informacijama u nekim segmentima lošiji od postojećeg i dodatno će omogućiti institucijama da od javnosti kriju informacije od javnog interesa.

Špirić: Najproduktivnija sjednica od konstituisanja

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić rekao je da je današnja sjednica bila jedna od najproduktivnijih gotovo od konstituisanja Doma naroda i da su usvojeni bitni zakoni iz evropskog partnerstva.

"Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH koji je po hitnom postupku predložio delegat Želimir Nešković (SDS) mi iz Kluba Srba smo podržali proceduru i nažalost nije dobio podršku druga dva kluba", konstatovao je Špirić.

Špirić je dodao da je to bitna tema i da na njoj treba nastaviti rad.

"Mislim da ćemo u Narodnoj skupštini Republike Srpske postići sporazum i proslijediti prijedlog zakona institucijama BiH i vjerujem da ćemo naići na razumijevanje i usvojiti zakon o Ustavnom sudu, jer to vraća povjerenje u institucije i stvara novu atmosferu, pošto se Ustavni sud do sada pokazao kao dimna bomba i dimna zavjesa u političkim arbitražama koje su uglavnom odluke donosili u korist samo jednog naroda", rekao je Špirić novinarima.

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE