• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Granica postoji": Održani mirni protesti u Oštroj Luci i Vlasenici, prvi put prisutan i Eufor

Autor Dušan Volaš

Na međuentitetskoj liniji u Koprivni kod Oštre Luke i u Lukama kod Vlasenice održani su skupovi "Granica postoji" u znak podrške institucijama Srpske.

 "Granica postoji": Održani mirni protesti u Oštroj Luci i Vlasenici, prvi put prisutan i Eufor Izvor: Srna/Katarina Panić

Okupljeni mještani Oštre Luke i susjednih potkozarskih gradova i opština na liniji razgraničenja Republike Srpske i Federacije BiH u Koprivni poručili su večeras da granica postoji i da nikada neće odustati od očuvanja Republike Srpske, njenih nadležnosti, imovine i institucija.

Polučasovnom obustavom saobraćaja okupljeni na ovom protestu željeli su da pošalju poruke jedinstva i jednoglasno izgovorili "ne" ugrožavanju svetinje koja se zove Republika Srpska, za koju su mnogi borci dali svoje živote.

Nekadašnji komandir Izviđačko-diverzantske jedinice 43. Motorizovane brigade Vojske Republike Srpske LJuban Vila, koji je ratni vojni invalid i nosilac ordena Miloša Obilića, poručio je da su ovim mirnim okupljanjem željeli da ukažu na granicu pravde i nepravde.

"Poruka mene kao borca jeste da više nema smisla da se igramo sa našom svetinjom Republikom Sprskom. Mi smo borci stvorili Republiku Srpsku i naša je dužnost da je branimo od nasrtaja međunarodne zajednice i nelegalnog viskog predstavnika. Naša je obaveza da pomognemo svim institucijama na čelu sa institucijom predsjednika Republike Srpske", izjavio je Vila novinarima.

Predsjednik gradske Organizazcije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Prijedor Zdravka Karlica istakla je da je Krisitijan Šmit morao znati šta su sve Nijemci radili u Drugom svjetskom ratu od srpskog naroda u bivšoj Jugoslaiji.

"Mi smo narod koji je toliko toga pretrpio i koliko je Srba ubijeno u logorima", navela je Karlica.

Ona je rekla da je posljednji rat nametnut.

"Sada svako ima svoje i svi rade i žive zajedno i sad opet nešto se treba mijenjati, mislim da nije u redu", dodala je Karlica.

Mirnom protestu u Koprivni prisustvovali su načelnici i gradonačelnici potkozarskih opština i gradova, ministri u Vladi Republike Srpske, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske i Parlamentarnoj skupštini BiH, građani, predstavnici javnog i privrednog sektora, organizacije proistekle iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Skup "Granica postoji" održan je i na međuentitetskoj granici u Lukama kod Vlasenice.

Izvor: Srna/Milorad Gutalj

Sa skupa, koji je održan u znak podrške predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora "Službenog glasnika Srpske" protiv kojih je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu, istaknuto je da niko ne može ugrožavati izabrane predstavnike Srpske.

Tokom skupa, koji je trajao pola sata, bio je obustavljen saobraćaj na magistralnom putu Vlasenica - Kladanj u Lukama.

Mirnom protestu pod sloganom "Granica postoji" prisustvovalo je više stotina građana, kao i savjetnik predsjednika Republike Srpske Danijel Dragičević, ministar privrede i preduzetništva Srpske Vojin Mitrović, minstar trgovine i turizma Denis Šulić, predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović, načelnik Vlasenice i okolnih opština.

Skup na međuentitetskoj granici obezbjeđivali su pripadnici MUP-a Republike Srpske, a prisutni su bili i pripadnici EUFOR-a.

Građani su se odlučili na mirne proteste na entitetskoj liniji nakon što im je MUP Kantona Sarajevo zabranio da se okupe ispred pravosudnih institucija u Sarajavu da bi tamo izrazili nezadovoljstovo zbog podizanja optužnice protiv predsjednika Republike i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika Srpske".

Mirni protesti održani su 1. septembra na entitetskoj granici kod Istočnog Sarajeva, Lopara, Doboja i Nevesinja. Okupljeni građani su i tada na pola sata blokirali saobraćaj.

Prethodno je sarajevska policija zabranila najavljeno okupljanje srpskog naroda ispred Suda i Tužilaštva BiH.

SRNA

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MB

Al policajca stomacine

MONDO REPORTAŽE