• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prvobitno odbijena: Sud BiH potvrdio uređenu optužnicu za zločine u Jošanici

Autor Dušan Volaš

Sud BiH uvažio je žalbu Tužilaštva BiH i potvrdio po svim tačkama uređenu optužnicu za zločine nad Srbima u Jošanici kod Foče, potvrđeno je Srni u pravosudnim institucijama BiH.

 Potvrđena uređena opužnicu za zločine u Jošanici Izvor: Anadolija/Samır Jordamovıć

Sud BiH je prvobitno odbio optužnicu protiv 13 nekadašnjih komandanata i pripadnika takozvane Armije BiH za ratni zločin nad 56 srpskih civila u Jošanici kod Foče 1992. godine.

Tužilaštvo BiH je u roku od 24 sata uložilo žalbu na odluku Suda BiH.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je ranije Srni da je žalba opširna i da pobija navode iz odluke Suda.

U Jošanici je ubijeno 56 civila srpske nacionalnosti, ranjeno oko 10 žrtava, a kuće, imovina, poljoprivredni i pomoćni objekti zapaljeni su i uništeni.

"Oružani napad koji su vodili i u kojem su učestvovali optuženi izvršen je na nebranjeno selo naseljeno civilnim stanovništvom, a među žrtvama bilo je starijih osoba, žena i djece. Najstarija žrtva bio je starac od 88 godina, a najmlađa djevojčica od dvije godine", saopšteno je ranije iz Tužilaštva BiH.

Neke od žrtava su mučene i ubijene na izuzetno svirep način.

Za ove zločine optuženi su Ferid Buljubašić (70), Ahmet Sejdić (63), Rašid Sobo (58), Šefko Glušac (62), Zakir Jamak (54), Bahrudin Muhić zvani Bane (59), Adem Fehrić (61), Mustafa Poljo zvani Musa (58), Enver Kustura zvani Pena (56), Muhamed Liska (50), Sakib Čakar (66), Izet Sejdić (67) i Munir Nalo (53).

"Vrijeme će pokazati da li je ovo samo farsa"

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Isidora Graorac ocijenila je pozitivnom informaciju o potvrđivanju optužnice za zločine nad Srbima u Jošanici kod Foče, te poručila da će vrijeme pokazati da li je ovo samo farsa ili će zločinci zaista odgovarati.

Graorčeva je rekla Srni da je potvrđivanje optužnice dočekano sa nevjericom, s obzirom na vraćanje na doradu, odbijanja i prihvatanja.

"Zar nije moglo odmah da se potvrdi, nego vraćanje na doradu, pa odbijanje, pa prihvatanje? Toliko komplikacije, a zločin evidentan, dokaziv, vidljiv svakom čovjeku. Dijete od dvije godine, starci sa više od 80 godina, ukupno 56 civila, ubijenih na kućnom pragu, na svojim vjekovnim ognjištima", dodala je Graorčeva.

Ona smatra da je pod velikim znakom pitanja da li će ubrzo biti dočekan i epilog suđenja.

Prema njenim riječima, u selu Jošanica nadomak Foče stradali su sami civili i osumnjičeni bi se trebali naći iza rešetaka do kraja života.

"Samo da se ne desi kao sa `Dobrovoljačkom`, proces koji traje više od 10 godina ili kao slučaj `Mahmuljin` koji ljetuje u Turskoj, iako je presuđen za zlodjela na Ozrenu. Neka se konačno i pravo i pravda pozabave srpskim žrtvama i neka konačno porodice dobiju prijeko potrebnu satisfakciju", poručila je Graorčeva.

Ona je istakla da će vrijeme pokazati da li je sve ovo samo farsa, odnosno da li će se gledati samo privid suđenja ili će zaista zločinci odgovarati za zločine koji su počinjeni nad nedužnim srpskim civilima.

(Srna/Mondo)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE