• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija priprema odgovor Seržu Bramercu

"Smatramo da Bramercov izveštaj nije izbalansiran, na osnovu dosadašnjeg nivoa naše saradnje sa Tribunalom."

 Srbija priprema odgovor Seržu Bramercu Izvor: MONDO

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić ocenio je da izveštaj glavnog haškog tužioca Serža Bramerca nije izbalansiran i najavio odgovor Srbije u vidu posebnog izveštaja Savetu bezbednosti.

"Smatramo da Bramercov izveštaj nije izbalansiran na način na koji bi trebalo da bude, na osnovu dosadašnjeg nivoa naše saradnje sa Tribunalom", rekao je Ljajić novinarima.

Prema njegovim rečima, Srbija priprema celovit izveštaj o saradnji sa sudom u Hagu, koji će proslediti Savetu bezbednosti u odgovor na Bramercov dokument.

Ljajić je podsetio da je samo 18 od ukupno 1.671 zahteva, koliko je od osnivanja Tribunala Tužilaštvo uputilo našem Savetu, još u procesu rešavanja, dok je na sve ostale odgovoreno. Mi ne možemo omogućiti nesmetani, neograničeni pristup našim arhivama, kazao je Ljajić, naglasivši da je sa bivšom tužiteljkom Karlom del Ponte dogovorena.

""Od 46 optuženih - 42 su izručena. Imamo još četiri za koje smo svesni da je naša obaveza i naš interes da se nađu u Hagu", istakao je Ljajić u razgovoru sa novinarima. On je rekao da će, ukoliko bude formirana demokratska vlada, okončanje saradnej sa Hagom biti jedan od prioriteta u njenom radu, "jer to je prepreka na našem putu evropskim integracijama".

Savet je, prema rečima Ljajića, Bramercu predočio da "vreme izborne kampanje i vreme formiranja vlade ne stvaraju dobar ambijent i klimu da se te aktivnosti intenziviraju".

Bramerc je, kako je nedavno objavio novosadski "Dnevnik", rekao da je postignut "ograničen napredak" u saradnji Srbije s tim sudom, ali i da je ona, kad je reč o istrazi i gonjenju četvorice preostalih haških begunaca, i dalje nezadovoljavajuća.

On je u svom prvom, redovnom izveštaju Savetu bezbednosti, naveo da su četvorica haških begunaca - Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Stojan Župljanin i Goran Hadžić - "na dohvat ruke" srpskim vlastima i da Srbija može da ih pronađe i uhapsi.

Glavne Bramercove zamerke Beogradu su, ne samo izostanak pozitivnih rezultata u pronalaženju i hapšenju četvorice optuženih za ratne zločine, već i uskraćivanje pristupa traženim delovima arhive BIA-e i Vojske, zatim nedostavljanje specijalno traženih dokumenta, kao i neodgovarajuća zaštita svedoka Tužilaštva u postupcima u toku, pogotovo , kako se navodi, u procesu protiv Vojislava Šešelja.

"Dnevnik" navodi da se na udaru "nešto blažih kritika" našao i Akcioni tim, za koji je Bramerc napisao da je radio sa smanjenim kapacitetom i efikasnošću, "zbog političke nestabilnosti i neizvesnosti" u Srbiji.
Bramerc će izveštaj zvanično predočiti Savetu bezbednosti UN početkom juna.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE