• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Islamska zajednica zabranila bajramske derneke

Vijeće za fetve Rijaseta Islamske zajednice u BiH zabranilo bajramske derneke i fešte.

 Islamska zajednica zabranila bajramske derneke  Izvor: MONDO

Vijeće za fetve Rijaseta Islamske zajednice u BiH donijelo fetvu o šerijatskoj zabrani organizovanja i učestvovanja u tzv. bajramskim sijelima i dernecima koje organizuju ugostiteljske radnje uz šerijatom zabranjene sadržajel kao i učešće pjevača iz drugih kultura na njima.

"Šerijatski je zabranjeno (haram) organizovanje i učestvovanje u pomenutim tzv. bajramskim sijelima, dernecima, partijima, feštama na koje pozivaju pojedine ugostiteljske radnje i kafići, dovodeći najveći islamski blagdan Bajram u vezu s kafanskim ambijentom pijanki, terevenki i šerijatom zabranjenih oblika zabave, često uz učešće pjevača i pjevačica iz drugih kultura koji ne osjećaju i ne razumiju duh i smisao Bajrama" - objavljeno je na stranici Rijaseta Islamske zajednice BiH.

Islamska zajednica navodi da je "Bajram blagdan radosti u kojem se vjernici na primjeren, šerijatom dozvoljen način raduju i vesele nakon skrušeno obavljenog ibadeta posta i iskazane ljubavi, predanosti i odanosti Uzvišenom Alahu i vrijednostima Njegove vjere....".

"Postom i drugim ibadetima tokom mjeseca ramazana vjernici pokazuju zavidan nivo samodiscipline i samosavlađivanja na putu približavanja idealu takvaluka - suzdržavanja od svega čime Alah, džele še'nuhu, nije zadovoljan. Učestvovanjem u spomenutom grijehu (m'asijet), koji je u potpunoj oprečnosti s duhom, značenjem i ciljem blagdana Bajrama, musliman se udaljava sa puta istine i takvaluka i priklanja se šejtanskom društvu..." - upozorava IZ BiH.

Konzumiranje alkohola strogo je zabranjeno u islamu, pa bi obilježavanje Bajrama u neislamskom ambijentu, uz konzumiranje, slušanje i gledanje onoga što je "haram", predstavljalo veliki grijeh koji dovodi u pitanje sve duhovne vrijednosti ramazana i posta te je samim tim u suprotnosti s duhom i ciljem ovog velikog islamskog blagdana . napimnje se u tesktu.

IZ BiH poziva muslimane da se "ne odazivaju šejtanskom pozivu i da ne učestvuju u pomenutim haram sijelima i dernecima, a vlasnicima ugostiteljskih objekata savjetujemo da se okanu skrnavljenja blagdana Bajrama".

(Srna)



Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE