• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Libiji nema poginulih građana BiH

U sukobima u glavnom libijskom gradu Tripoliju nema ranjenih i poginulih građana BiH, niti su oni životno ugroženi

 U Libiji nema poginulih građana BiH Izvor: MONDO

Pomoćnik ministra inostranih poslova BiH Zoran Perković je istakao da je između 30 i 50 građana BiH ostalo u Libiji nakon posljednjih evakuacija, ali da je teško reći tačan broj jer je u posljednjih šest mjeseci dio napustio Tripoli, a neki su se nakon evakuacije ponovo vratili.

"Oni su u međusobnom kontaktu. Nekoliko ih pomaže i u čuvanju zgrade Ambasade BiH i rezidencije ambasadora u Tripoliju. Vjerujemo da će se sa današnjem i sutrašnjim danom situacija stabilizovati u glavnom gradu Libije i da će sve u vezi sa našim državljanima proći u najboljem redu", istakao je Perković.

On je naglasio da je nekoliko državljana BiH planiralo da juče napusti Libiju brodom koji je plovio za Maltu, ali to zbog ratnih djelovanja nisu uspjeli. Drugih zahtjeva za evakuaciju nije bilo.

Perković je podsjetio da je Ministarstvo inostranih poslova BiH ranije završilo organizovanu evakuaciju građana, kada su neki odlučili da ostanu, a neki su se vratili u Tripoli nakon evakuacije.

"Mi ne planiramo neku organizovanu evakuaciju, ali pratimo stanje. Nastojimo da imamo što detaljnije podatke o bezbjednosti naših državljana", rekao je Perković.

On je istakao da ambasador BiH u Libiji Ferhat Šeta, koji je sada u Sarajevu, ima redovne kontakte sa tehničkom osobom koja se nalazi u Ambasadi u Tripoliju. Šeta je odlukom Predsjedništva BiH povučen na diplomatske konsultacije prije nekoliko mjeseci što je, kaže Perković, uobičajen diplomatska praksa u ovakvim situacijama.

Perković je istakao da Amabasada BiH u Tripoliju formalno nije zatvorena, iako je većina zapadnoevropskih zemalja to učinilo, ali je njen rad sveden na tehnički nivo. To znači, dodao je on, da je u Ambasadi jedna osoba u svojstvu tehničkog sekretara koja ima zadatak da vodi računa o imovini, prima pozive i bude posrednik između državljana BiH koji su ostali u Libiji i vlasti BiH.

Pobunjenici u Libiji od jutros kontrolišu većinu prijestonice Tripoli, a borbe se vode u okolini rezidencije pukovnika Moamera Gadafija. Al Arabija je prenijela da je Gadafijev sin Kamis poveo vojnu kolonu iz objekta Bab al Azizija prema centru grada.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE