• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Firme se nadaju povratku u Libiju

Kompanija iz BiH nadaju se da će sa padom režima Muamera Gadafija biti omogućen i povratak na libijsko tržište, ali se i plaše bezvlašća

 Firme se nadaju povratku u Libiju Izvor: MONDO

Čelnici kompanija iz BiH koje su prije početka sukoba u Libiji imale ugovorene poslove u ovoj afričkoj zemlji nadaju se da će s padom režima Muamera Gadafija biti omogućen i povratak na libijsko tržište, ali se i plaše bezvlašća.

Radomir Traparić, direktor trebinjskog preduzeća "Neimar", koje je u Libiji radilo na izgradnji bolnica, kaže da su im u Libiji potvrdili da ranije sklopljeni ugovori i dalje vrijede.

"Naši predstavnici su održavali kontakte s predstavnicima pobunjeničkih grupa, od kojih smo dobili uvjeravanja da će naši ugovori i poslovi biti ispoštovani. Čak je rečeno da će BiH i bh. firme biti u povlaštenom položaju prilikom dobijanja poslova jer smo u Savjetu bezbjednosti UN glasali za vojnu intervenciju, a ispostavilo se da pobunjenici pobjeđuju", rekao je Traparić za "Nezavisne novine".

On kaže da očekuju brzi prekid sukoba kako bi se ponovo počelo sa poslom i dodaje da su u Libiji gradilišta i mašine ovog preduzeća očuvani.

Semin Mašić, direktor sarajevske firme "Hidrogradnja", koja je u Libiji imala projekte izgradnje u vrijednosti od oko 200 miliona KM, strahuje da se nakon pada Gadafija ne pojavi bezvlašće.

"Svaka promjena vlasti je nezgodna, posebno u ovakvim zemljama. Mi smo iz Libije povukli samo ljude, ostali su ugovori i oprema, koja je očuvana. I ranije smo većinu poslova obavljali u Bengaziju, sjedištu pobunjenika, tako da što se tiče političke promjene, bh. firmama neće biti problem da se vrate. Pitanje je samo kakva će situacija tamo biti, da li će biti bezbjednosti i novca za projekte", rekao je Mašić.

Jedna od rijetkih firmi iz BiH koja je bez prestanka radila tokom sukoba u Libiji je fabrika sokova i vode "Jafa" u vlasništvu sarajevskog "Mimsa". U ovoj fabrici, udaljenoj oko 30 kilometara od centra Tripolija, tek je juče prvi put prekinuta proizvodnja, jer zbog sukoba u Tripoliju mnogo radnika nije moglo doći na posao.

Firme iz BiH u Libiji su imale ugovorene poslove u vrijednosti od milijardu evra.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE