• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tropske vrućine u BiH, pijte što više tekućine!

BiH i region će ove sedmice pogoditi toplotni talas, a meterolozi najavljuju da će temperture biti veće od 40 stepeni Celzijusa.

 Tropske vrućine u BiH, pijte što više tekućine! Izvor: MONDO

Vrelina će se, prema najavama, zadržati sve do kraja mjeseca, a najtoplije će biti sutra i u četvrtak.

U srijedu se u BiH očekuje sunčano vrijeme sa temperaturama koje će na jugu zemlje dostizati 40 stepeni, upozoravaju meteorolozi i dodaju da će ova sedmica biti najtoplija u godini.

"Tokom idućih dana doći će do još većeg rasta temperatura, koje će u mnogim krajevima od sredine sedmice iznositi oko 38 stepeni. U pojedinim mjestima, posebno na jugu, moguć je i skok temperature na 40 stepeni", istakao je dežurni sinoptičar u Republičkom meteorološkom zavodu RS Igor Kovačić.

Meteorolog Ivan Ristić za sutra u Srbiji najavljuje temperaturu 36 stepeni, a u četvrtak od 38 do 40 stepeni Celzijusa.

U Crnoj Gori i Makedoniji temperatura je već tokom proteklog vikenda prelazila 40 stepeni, a zbog vrućina se crnogorski vatrogasci posljednjih dana bore sa požarima.

Meteorolozi u Hrvatskoj najavili su da će ovo biti najtoplija nedjelja u ovoj godini, ali i da će se vrućine nastaviti i u narednoj sedmici.

Osvježenju se, prema najavama, treba nadati u nedjelju u vidu pljuskova, ali ni to neće dugo potrajati jer će se već početkom sljedeće sedmice temperature popeti do 35 stepeni.

Toplo vrijeme, koje je neuobičajeno za kasno ljeto, meteorolozi najavljuju sve do 11. septembra.

Na jednom balkonu u Krapini u Hrvatskoj termometar već tri dana, u periodu kada je sunce najjače, pokazuje 48,6 stepeni Celzijusa.

Ljekari savjetuju stanovništvu da se od 10.00 do 17.00 časova ne izlaže suncu, da koristi kreme sa zaštitnim faktorom, nosi laganu odjeću, šešire, naočare za sunce, pije puno tečnosti, ali izbjegava gazirana pića i alkohol, uzima voće i povrće, a izbjegava masna i teška hrana.

Roditelji se savjetuju da djecu do godinu dana ne izlažu suncu.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Hrvatske izdalo je preporuke građanima kako da se nose sa talasom vrućine koji je zahvatio tu zemlju.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE