• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Spriječiti propadanje Fabrike duvana"

Predstavnici Sindikata Fabrike duvana Banjaluka zatražili sastanak sa najvišim zvaničnicima RS, kako bi se spriječilo propadanje ovog preduzeća

 "Spriječiti propadanje Fabrike duvana" Izvor: MONDO

Predsjednik Sindikalne organizacije Fabrike duvana Banjaluka Miroslav Marinković zatražio je sastanak sa najvišim zvaničnicima Republike Srpske, te apelovao da učine sve što je u njihovoj moći da spriječe dalje propadanje ovog preduzeća i da ono nastavi rad sa svih 325 radnika.

U pismu upućenom predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku, premijeru Aleksandru Džombiću i predsjedniku skupštine Igoru Radojičiću, Marinković je istakao da od njih očekuje podršku kako bi aktuelni većinski vlasnik preduzeća Nebojša Antonić konačno ispoštovao ugovorne obaveze prema radnicima.

Marinković je zatražio od najviših zvaničnika Srpske da prime na razgovor delegaciju Sindikalne organizacije Fabrike duvana Banjaluka, preduzeća koja ove godine slavi 123 godine od osnivanja, a zapošljava 325 radnika sa prosječnom platom od 420 KM.

''Ukupni dugovi Fabrike duvana Banjaluka premašili su 12 miliona KM, što je za tri miliona KM više od ukupne vrijednosti kapitala preduzeća'', naglasio je Marinković.

Marinković je zatražio podršku najviših zvaničnika da zbog teškog stanja u preduzeću ni u kom slučaju ne dozvole da preduzeće ode u stečaj ili likvidaciju, jer radnici za to ne snose nikakvu odgovornost.

Predstavnici Udruženja malih akcionara ove fabrike uputili su ranije premijeru Džombiću, kao predsjedniku Savjeta za privatizaciju Srpske, zahtjev za raskid ugovora o kupoprodaji državnog kapitala u ovom preduzeću.

Predsjednik Demokratske partije Dragan Čavić rekao je da Vlada Srpske mora poništiti sporni ugovor o privatizaciji Fabrike duvana Banjaluka i sankcionisati odgovorne u tom procesu.

Istovremeno, Čavić traži od Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske da se konačno oglasi u vezi sa hapšenjem visokog funkcionera MUP-a Miroslava Crnčevića.

"Vrlo je čudno da su akciju hapšenja pokrenule institucije BiH, a ne Republike Srpske, i da se Ministarstvo unutrašnjih poslova ni do danas nije oglasilo u vezi sa hapšenjem njihovog radnika", rekao je Čavić danas novinarima u Banjaluci.

On je podsjetio da su mali akcionari Fabrike duvana pismom upozoravali institucije Srpske o katastrofalnom stanju u preduzeću, navodeći da je Fabrika u velikim dugovima i da su glavni krivci za to većinski vlasnik Fabrike duvana Banjaluka Nebojša Antonić i njegovi mentori.

''Čudno je da firma `Antonić trejd` nije u gubitku, a Fabrika duvana na čijem je on čelu je u velikoj dubiozi'', rekao je Čavić.

On je poručio kriminal treba suzbijati, a ne afirmisati. "Kao poslanik sam upozoravao više puta na kriminal u Fabrici duvana i niko se nije po tom pitanju oglašavao", rekao je Čavić.

Preduzeće "Antonić trejd", čiji je vlasnik Nebojša Antonić, kupilo je 55 odsto državnog kapitala jedine Fabrike duvana u Srpskoj u septembru 2006. godine za oko 2,1 miliona KM.

Antonić je zajedno sa više lica uhapšen krajem prošle sedmice u akciji "Kafa", a osumnjičeni se terete za organizovani kriminal u vezi sa carinskim prevarama, milionskim utajama, falsifikovanjem, te fiktivnim uvozom kafe na osnovu kojeg su dobijali povrat PDV-a.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE