• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Protesti invalida: Da li je 41 KM dostojna čovjeka?

"Došli smo da pokažemo vlastima da smo mi tu, i da je dosta čekanja”, poruka je koju su civilni invalidi poslali sa protesta 24. avgusta u Banjaluci.

 Protesti invalida: Da li je 41 KM dostojna čovjeka? Izvor: MONDO

"Ministre brate, i ja sam čovjek", "Zaslužujemo život dostojan čovjeka", "Obratite pažnju, mi postojimo", "Ne želimo diskriminaciju", neki su od transparenata koje smo u Banjaluci danas mogli vidjeti dok je živa u termometru pokazivala skoro 40 stepeni Celzijusa…


Već šest godina pojedine invalidne organizacije i udruženja zbog teškog položaja osoba sa invaliditetom obraćale su se nadležnim institucijama, ali sve to nije urodilo plodom i ostalo je, kako kažu, na "praznim obećanjima od strane predstavnika Vlade RS i nadležnih ministarstava". 

Ovaj put svoja prava su potražili na ulicama Banjaluke, gdje su mirnim protestima iskazali nezadovoljstvo svojim položajem u RS. S obzirom da je jedan od najtoplijih dana u godini, najhrabriji koji su se danas pojavili na protestima pozdravljeni su aplauzom slučajnih prolaznika.

"Dosta nam je okruglih stolova - ćoškastih, svakakvih...Okupili smo se da ukažemo na katastrofalan položaj civilnih invalida u RS. Nemamo ličnu invalidninu kao osnovno pravo, a od primanja imamo samo dodatak za tuđu njegu i  pomoć drugog lica u iznosu od 41 KM. Cilj protesta je da se izvrši pritisak na vlast da se donese novi zakon o socijalnoj zaštiti u RS gdje bi ta prava bili zakonski  kvalitetno riješeni. Da li je 41 KM dostojna čovjeka?", rekao nam je Vaso Bošnjak, jedan od organizatora protesta.

Učesnici protesta su sa Trga Krajine, gdje su se okupili tačno u podne, krenuli Gospodskom ulicom do i Narodne skupštine RS i tamo pročitali svoje zahtjeve.

Osim osiguranja, u zakonodavnom instituciji RS nije bilo nikoga, a prvi čovjek parlamenta Igor Radojičić, obećao je da će ih primiti tek u petak.


Dok osobe sa invaliditetom u Republici Srpskoj kojima je potrebna tuđa njega i pomoć primaju samo 41 KM mjesečno dodatka, taj iznos u Federaciji BiH i zemljama okruženja iznosi i do 400 KM. Zakon prema kojem je utvđen taj iznos usvojen je još 1993.godine.

Neformalna grupa građana - osoba sa invaliditetom je u decembru 2010 godine pokrenula incijativu da se u Narodnoj skupštini RS usvoji novi Zakon o Socijalnoj Zaštiti Republike Srpske. Prijedlozi za novi Zakon su: da se finansiranja za primanje dodatka za tuđu njegu i pomoć drugog lica sa lokalnog nivoa prenesu na nivo Republike Srpske, kao i da se tuđa njega i pomoć isplaćuje u iznosu 70 odsto od prosječnog ličnog dohotka Republici Srpskoj i  zakonskom regulativom na nivou Republike Srpske riješi pitanje personalne asistencije.

Za pokretanje incijative prikupili su više od 3000 potpisa podrške građana i dobili pisma podrške od 22 udruženja. Gore pomenute zahtjeve zajedno sa potpisima i pismima podrške uputili su premijeru, ministru zdravlja i socijalne zaštite, predsjedniku Narodne Skupštine RS i  predsjedniku RS.



Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Ranko Škrbić 22. avgusta na sastanku sa predstavnicima invalida rekao je da bi novi zakon o socijalnoj zaštiti trebalo u septembru da bude upućen u skupštinsku proceduru, te da bi njegova primjena mogla počela 1. januara iduće godine.

"Kroz razgovore sa predstavnicima ministarstva zdravlja i socijalne zaštite po ko zna koi put dobili smo obećanje da će novi Zakon o socijalnoj zaštiti RS biti usvojen  rebalansom budžeta do kraja juna mjeseca tekuće godine. Zakon o socijalnoj zaštiti RS nije usvojen niti je bio na tački dnevnog reda a samim tim nije došlo do povećanja tuđe njege i pomoći kao i do zakonske regulative vezano sa personalnu asistenciju.", istakli su organizatori - Neformalna grupa građana lica sa invaliditetom.

Ako vlasti uskoro ne ispoštuju njihove zahtjeve, lica sa invaliditetom najavljuju nove proteste i "vruće" septembarske dane na ulicama Banjaluke.

Pogledajte FOTO galeriju sa današnjih protesta.


(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE