• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SPS: Uslov DS-u za Vladu sloboda za Milanovića

Uoči potpisivanja "sporazuma za Beograd" SPS postavlja nove uslove DS-u za formiranje Vlade - rehabilitacija Miloševića i sloboda za Milanovića.

 SPS: Uslov DS-u za Vladu sloboda za Milanovića Izvor: MONDO

Tačno u podne, na "Kalemegdanskoj terasi" Aleksandar Vučić (SRS), Nenad Komatina (DSS) i Aleksandar Antić (SPS) trebalo bi da potpišu "sporazum za Beograd" o formiranju gradske vlaste između narodnjačke koalicije, radikala i koalicije okupljene oko socijalista.

Iako se u utorak o tome govorilo kao o "gotovoj stvari", ostalo je da sporazum danas pre potpisivanja aminuju partneri socijalista, članovi Izvršnog odbora Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) Jovana Krkobabića.

Zamenik predsednika SPS-a Žarko Obradović, ne želeći da govori o konkretnim imenima izjavio je da mesto gradonačelnika, po tom sporazumu, pripada SRS-u (odnosno Aleksandru Vučiću), mesto zamenika gradonačelnika ide narodnjacima (tu funkciju će verovatno vršiti Andreja Mladenović), a mesto predsednika skupštine pripašće koaliciji SPS-PUPS-JS.

I mada je funkcioner SPS-a Žarko Obradović najavio u utorak uveče da bi danas trebalo da se održi i sastanak Ivice Dačića, Vojislava Koštunice i Tomislava Nikolića, kako bi koalicija SPS-PUPS-JS dobila odgovore na pitanja koja se tiču SSP-a sa EU, a koja je uputila SRS-u i DSS-u povodom formiranja vlade, agencija Beta javlja, pozivajući se na neimenovane izvore, da do tog susreta danas neće doći.

Istovremeno, stranke okupljene oko DS-a čekaju rasplet situacije u pregovorima suparničkog bloka i vrše sve veći pritisak na SPS da se privole na njihovu stranu.

SPS, sudeći prema izjavama funkcionera stranke, postavlja nove uslove. Milutin Mrkonjić je izjavio da je preduslov za formiranje vlade sa tom strankom da prestane progon porodice Slobodana Miloševića i da se oslobodi bivši direktor RTS-a Dragoljub Milanović.

Mrkonjić je u intervjuu za "Blic" rekao da očekuje da razgovori sa SRS i DSS i NS oko formiranje vlade budu nastavljeni.

Dodao je da koalicija oko SPS-a insistira na potpisivanju SSP-a, na uvećanju penzija za deset odsto i na tome da penzije, u određenom periodu, dostignu visinu 70 odsto u odnosu na plate.

Prema njegovim rečima, ako SRS i DSS-NS prihvate njihove uslove onda SPS neće ni počinjati razgovore sa Demokratskom strankom.

Povodom potpisivanja koalicionog sporazuma na nivou Beograda, on je rekao da je što se njega tiče, taj dogovor "zacementiran" jer druga varijanta nije postojala pošto za SPS "nije dolazila u obzir"
varijanta formiranja vlasti sa Liberalno demokratskom partijom.

Mrkonjić je za "Večernje novosti" međutim kazao da dogovor sa radikalima i narodnjacima u Beogradu ne znači da je SPS "definitivno zalupila vrata" DS-u i dodao da ne vidi zašto bi taj sporazum bio prepreka za republički nivo.

Povodom pisanja medija da je on jedan od članova SPS-a koji zagovara formiranje koalicije sa DS-om, Mrkonjić je rekao da to što kaže da su za izgradnju koridora 10 potrebni evropski fondovi ne znači da on misli da treba ići u vladu sa predsednikom DS-a Borisom Tadićem.

Prema njegovim rečima koalicija SPS-PUPS-JS je neraskidivo vezana i lideri PUPS-a i JS-a će "do kraja" ostati sa SPS-om. Dodao je i da se sa DS-om ne pregovara.

Predsednik Izvršnog odbora SPS-a Branko Ružić je u intervjuu za isti list, na pitanje da li vlast u Beogradu i u republici treba da čine paket, rekao da SPS "uzima u ozbir" činjenicu da je lista "Za evropsku Srbiju" uzela kredibilan broj mandata na republičkom niovu i apsolutnu vlast u Vojvodini.

"Ne prenebregavamo činjenicu da je 70 odsto građana Srbije za ulazak u EU. Međutim bez obzira što EU šalje jasne signale šta bi ona želela, vlada u Srbiji će biti plod demokratskog procesa, izbora. EU mora da kaže da li priznaje UN, da li je jedini međunarodno-pravni subjekt Srbija, da li je Rezolucija 1244 jedini okvir za definisanje statusa Kosova", kazao je on.

Dodao je da je koalicija SPS-PUPS-JS protiv poništavanje SSP-a. Ružić je dodao i da tokom dosadašnjih pregovora o formiranju vlade sa SRS i DSS-NS nije dogovorena podela resora.

Učestvujući u emisiji na Radiju B92 Suzana Grubješić iz G 17 Plus ponovila je stav stranke da ne ulazi sa socijalistima u proevropsku vladu ukoliko se taj blok u gradu opredeli za "nacionalnu" opciju.

Predsednik G 17 Mlađan Dinkić je ranije rekao da njegova stranka ne bi participirala u radu takve vlade, ali da bi je, ukoliko se DS ipak odluči na saradnju sa SPS-om i pored "sporazuma za Beograd", G 17 podržao rad tog kabineta.

U proevropskom bloku veruju da im Dačićevi socijalisti i nisu neophodni za formiranje Vlade, te da će imati većinu ako im pođe za rukom da na svoju stranu privuku PUPS i JS, što u SPS-u kategorički odbacuju kao mogućnost.

(MONDO/aegncije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE