• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vreo asfalt u Beogradu!

Kraj maja u Beogradu je, blago rečeno, tropski. Oko podne u centru Beogradu je zabeležena temperatura od 39 stepeni!

 Vreo asfalt u Beogradu!  Izvor: MONDO

Posle 37 stepeni u utorak, u sredu je u Beogradu izmereno čak 39 stepeni Celzijusovih, što je najtopliji kraj meseca maja od 1887. godine otkada se meri temperatura u glavnom gradu Srbije!

Foto-reporter MONDA slikao je sat na Trgu Republike nešto posle 12 časova. Na njemu je pisalo - 39C!


Hitna pomoć u utorak je intervenisala više od 130 puta. Lekari apeluju na sve, a potogovo na hronične bolesnike da ne izlaze na ulicu od 11 do 16 časova i da se koristi što više tečnosti. Takođe, treba zaštiti kožu, oči i glavu. Pročitajte uputstva lekara

Javno preduzeće "Ada Ciganlija", takođe je apelovalo na Beograđane da ne pokušavaju da se ohlade u hladnom savskom jezeru. Temperatura vode je tek negde oko 15 stepeni i bio bi šok za organizam ako biste onako topli uleteli u hladnu vodu. Dakle, nikako se ne kupajte u "beogradskom moru"!

Meteorolozi najavljuju "zahlađenje" krajem nedelje, odnosno u petak, kada bi temperatura trebalo da bude oko 28 stepeni.

Inače, najtopliji dan otkako se meri temperatura bio je 24. jul prošle godine. Tada je izmereno 43 stepeni (zvanično), mada je sigurno da je u centru grada bilo za koji stepen više.

Do 16 časova ekipe gradskog Zavoda za hitnu medicinsku pomoć intervenisale su u 40 slučajeva na javnom mestu, rečeno je Tanjugu u toj ustanovi.

Lekarka Zavoda Nada Macura rekla je da su lekari Hitne pomoći intervenisali i u četiri saobraćajne nesreće u kojima su povređene četiri osobe.

Ona je Beograđane ponovo posavetovala da tokom velikih vrućina, kakve su danas - sa temperaturom višom od 30 stepeni Celzijusa, izbegnu boravak na otvorenom prostoru u periodu od 10 do 17 časova.

Macura je naglasila da razlika u temperaturi klimatizovanih prostorija i spolja ne bi trebalo da bude veća od 10 stepeni i da alkohol nikako ne bi trebalo piti u periodu visokih temperatura.

Prema njenim rečima, srčani i psihijatrijski bolesnici, osobe sa hipertenzijama, kao i oni sa neurološkim problemima treba posebno da obrate pažnju na svoje stanje i izbegavaju fizičke aktivnosti.

Biometeorološke prilike danas nisu izazivale tegobe hroničnim bolesnicima, ali visoka spoljna temperatura zahteva opreznost, rečeno je Tanjugu u Republičkom hidrometeorološkom zavodu (RHZ).

Moguće meteropatske reakcije su pospanost, umor i glavobolja, rekla je Jasminka Smailagić iz tog Zavoda, savetujući zdravim, ali i hronično obolelim sugrađanima adekvatno oblačenje i smanjenu aktivnostu tokom najtoplijih delova dana.

Prema njenim rečima, biometeorološki uslovi sutra će biti nešto nepovoljniji, ali će građani lakše podnostiti visoke temperature.

Do kraja sedmice temperature će se, prema prognozi RHZ, kretati do 30 stepeni Celzijusa, a mogući su i kratkotrajni pljuskovi u danima vikenda.

Narednih dana tegobe izazvane vremenskim prilikama najviše će osetiti reumatičari, kojima se mogu javiti bolovi u zglobovima i kostima, ali i srčani bolesnici i astmatičari.

Hroničnim bolesnicima, Smailagićka je preporučila strogo pridržavanje propisanih terapija i saveta lekara.

Veće promene meteoroloških prilika, prema prognozama RHZ očekuju se tek od 5. juna, najavila je ona.

(www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE