• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tadić: Savez koji bi nas vratio u devedesete!

Lider DS-a Boris Tadić rekao je da bi savez SRS-a, narodnjačke koalicije i koalicije oko SPS-a značio vođenje antinacionalne politike.

 Tadić: Savez koji bi nas vratio u devedesete! Izvor: MONDO

On veruje da SPS neće pristati na takvu neodgovornost. "Ova koalicija koja se najavljuje na nivou Beograda i Republike neće doprineti izlasku zemlje iz dugogodišnje krize i bili bismo ponovo uronjeni u probleme devedesetih", rekao je Tadić, a prenose beogradski mediji.

"Ne kažem da bi neko podigao zidove oko Srbije", ocenio je Tadić, ali to ne bi ni bilo potrebno, jer bi Srbija sama izgradila prepreke prema svetu.

Ta koalicija bi vodila antinacionalnu politiku, naveo je Tadić i objasnio da bi prava nacionalna vlada vodila Srbiju ka članstvu u Evropskoj uniji, čime bi konačno bilo rešeno i srpsko nacionalno pitanje.

Ne treba Srbiji zapravo "nikakva nacionalna ili proevropska Vlada, to su pogrešni nazivi", rekao je Tadić, "nama treba socijalno odgovorna vlada, jer je takva vlada i nacionalna i proevropska".

On je dodao da bi socijalno odgovorna vlada vodila realnu, moguću politiku, politiku visokih ciljeva, spremna da odgovori na sve izazove.

Kao svoje partnere u ovakvoj vladi, Tadić vidi Mađarsku koaliciju, Socijalističku partiju Srbije, Partiju ujedinjenih penzionera Srbije, Jedinstvenu Srbiju i Bošnjačku listu za evropsku Srbiju, mada ona još vaga.

Tadić je rekao da, kao svog partnera, vidi i Demokratsku stranku Srbije, ukoliko se vrati evropskoj politici, ali je ponovio da Vojislav Koštunica ne može biti premijer.

Kao lider liste Za evropsku Srbiju, Tadić je najavio da će saopštiti ime mandatara za sastav vlade onda kada bude tačno znao koje će stranke i pod kojim uslovima hteti da formiraju vladu.

"To je vrlo važno, jer mandatar mora da bude u stanju da poveže sve stranke koje bi bile u toj vladi. Onda bih o imenu mandatara razgovarao sa svim koalicionim partnerima", naveo je Tadić.

On je posredno odgovorio na pitanje da li formiranje vlasti u Beogradu i na nivou Republike "idu ruku pod ruku", porukom da nije spreman na politčku trgovinu ili "šibicarenje".

"Radi se o principijelnom stavu i mislim da bi koherentna vlast na nivou Republike, grada Beograda, Niša, Novog Sada, lokalne samouprave, Pokrajine, vodila zemlju ka članstvu u EU, jačala ekonomiju države i vodila socijalno odgovornu politiku", rekao je Tadić.

Kao prirodnog partnera za uspostavljanje nacionalnog pomirenja, lider DS vidi SPS, jer su upravo ove dve stranke, kako je ocenio, autentični predstavnici Srbije, pre i posle 2000. godine

"U DS, koju je vodio Zoran Đinđić, 1993. godine je postojala ideja o formiranju zajedničke vlade. Ta ideja se izjalovila i Srbija je onda mnogo lošije izgledala. Možda bi bilo bolje da je tada napravljen jedan nacionalni i politički dogovor", ocenio je Tadić.

On je najavio da će pregovori liste ZES sa SPS početi kada socijalisti završe započete pregovore, ili paralelno sa njima, ako to koalicija oko SPS bude htela.

Prema njegovim rečima, raspisivanje novih parlamentarnih izbora bi bilo manje povoljno rešenje od formiranja vlade koja bi vodila socijalno odgovornu politiku.

On je kazao da nikada neće staviti stranačku ulogu iznad dužnosti predsednika Republike i da će onaj ko ostvari većinu imati mandatara i formirati vladu.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE