• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Manter: Vlada "Šešelj-Koštunica" vraća Srbiju nazad

Kameron Manter upozorava da bi formiranje "radikalske vlade" vratilo Srbiju unazad.

 Manter: Vlada "Šešelj-Koštunica" vraća Srbiju nazad Izvor: MONDO

Američki ambasador u Beogradu Kameron Manter optimista je da će srpski lideri razumeti da građani žele proevropsku vladu i upozorio da bi formiranje "radikalske vlade" vratilo Srbiju unazad.

"Narod Srbije zaslužuje snažnu evropsku budućnost. Naš stav u ambasadi je da smo ovde zbog srpskog naroda, mi ne idemo nikuda i nastavljamo svoje programe pomoći bez obzira na to ko će biti u narednoj vladi", rekao je Manter u intervjuu "Danasu".

Manter je, međutim, ocenio da bi "formiranje radikalske vlade koja se može nazvati 'Vlada Šešelj-Koštunica', vratilo Srbiju nazad i ponovo bi u središte pažnje izbili neki problemi iz prošlosti, a time Srbija ne bi stekla poverenje osoba iz međunarodnih biznis krugova".

Američki ambasador ipak gaji optimizam da srpski političari i lideri razumeju šta ljudi iz ove države žele, a ono što oni žele jeste, kako ističe, proevropska vlada. "Optimističan sam povodom dugoročnih perspektiva ove države", kaže on.

Manter je zato izrazio uverenje da će se Srbija razvijati u pravcu Evrope i postati "prosperitetnija, integrisanija u strukture Zapada".

Kao jedan od glavnih preduslova za to, Manter je naveo formiranje nove proevropske vlade.

"Ukoliko budete imali proevropsku budućnost i vladu koja će vas integrisati u Evropsku uniju, shvatićete da su koristi ogromne, psihološki nećete biti u izolaciji koja vas može zadesiti ako niste pažljivi, bićete prosperitetniji, imaćete više mogućnosti da putujete, posebno mladi ljudi", poručio je američki ambasador.

Manter je istakao da postoje tri glavna načina na koje će SAD pomoći srpskim reformatorima da ostvare evropsku budućnost - podrška institucijama, vojna pomoć koja će staviti Srbiju na mapu sveta i pomoć putem biznisa.

Nakon odluke lidera Vlade Srbije da nemaju kontakte na visokom nivou sa ambasadom SAD u Beogradu, Manter je, kako je ispričao, to iskoristio da obiđe unutrašnjost Srbije.

"Iako je vlada želela da takvim potezom ograniči kontakte na visokom nivou, osećam da običan narod u ovoj državi veoma toplo dočekuje našu ambasadu, da su oni otvorili svoja srca za nas i ispričali nam o svojim aspiracijama da uđu u Evropu. Mi im možemo pomoći u tome da to učine", rekao je američki ambasador.

Kad je reč o trenutnim odnosima Srbije i SAD, Manter smatra da su oni "sjajni, iako to može da zvuči kontradiktorno".

(www.mtsmonso.com/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE