• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kosovo: Srbi uznemireni zbog najave zatvaranja prelaza

Predstavnici kosovskih Srba ocenili su da je najava o zatvaranju dva carinska prelaza na severu Kosova apsolutno neprihvatljiva.

 Kosovo: Srbi uznemireni zbog najave zatvaranja prelaza Izvor: MONDO

Predstavnici kosovskih Srba ocenili su da je najava kosovskih institucija o zatvaranju dva carinska administrativna prelaza na severu Kosova apsolutno neprihvatljiva, i upozorili da bi takav potez mogao imati neželjene posledice.

Predsednik Zajednice srpskih opština i naselja Kosova i Metohije Marko Jakšić izjavio je Tanjugu da bi zatvaranje administrativnih prelaza na severu Kosova moglo izazvati reakciju Srba i zaoštriti situaciju.

Jakšić je kazao da bi takav potez doveo do pogoršanja položaja kosovskih Srba ne samo na severu pokrajine, i dodatno zaoštrio situaciju.

"Mislim da Priština na način koji radi faktički radi protiv toga da Srbi ostanu na Kosovu i Metohiji. Priština mora da zaboravi da može primenom raznih vrsta nasilja da primora Srbe da žive u još jednoj albanskoj državi na Balkanu", naglasio je Jakšić.

Predsednik pokrajinskog odbora Demokratske stranke Goran Bogdanović je kazao Tanjugu da je najava zatvaranja prelaza na Jerinju i Brnjaku apsolutno neprihvatljiva za srpsku zajednicu na Kosovu.

"Očekujem da će UNMIK imati razumevanja za takvo nešto i preduzeti neke druge mere da bi se sprečio nelegalan ulaz robe na Kosovo. Tu postoje drugi načini, a ne da se zatvore prelazi koji mogu otežati ionako težak život srpskoj zajednici na Kosovu", rekao je Bogdanović.

On je dodao da računa na razboritost i razumevanje predstavnika međunarodne zajednice, jer bi takva odluka bila pogubna i za srpsku zajednicu i izazvala velike tenzije.

Jedan od kandidata za poslanika sa liste "Za evropsku Srbiju" Oliver Ivanović izjavio je Tanjugu da bi zatvaranje prelaza na severu Kosova nesumnjivo uznemirilo Srbe.

"Iskreno rečeno ni ova situacija nije održiva na duge staze, jer od toga što je prolaz slobodan i što dobavljači prehrambenih artikala ne plaćaju carinu i porez mi kao potrošači nemamo baš puno - cene su ostale iste", rekao je Ivanović.

On je ocenio da se radi o pitanjima o kojima se mora pregovarati sa UNMIK-om… jer je to jedina organizacija čiji legitimitet sa aspekta Rezolucije 1244 nije sporan.

Prištinski mediji javili su da bi kosovske vlasti, već tokom juna, mogle da donese odluku o zatvaranju dva carinska prelaza na severu, s obrazloženjem da bi se tako smanjio negalan uvoz robe.

"Carinski prelazi Leposavić i Zubin Potok možda će se zatvoriti pre 15. juna, kada će stupiti na snagu ustav Kosova, na osnovu koga institucije Kosova postaju glavna vlast i u severnom delu Kosova", naveo je u nedelju list "Koha Ditore" na albanskom.

Izvori dnevnika u UNMIK-u su rekli da se takva odluka može očekivati već tokom juna, a informaciju su potvrdili i izvori u privremenoj vladi Kosova, ali nisu mogli da preciziraju datum kada se to može dogoditi.

(www.mtsmondo.com/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE