• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šel će da traži naftu u Federaciji BiH

Holandski Šel će da pretraži cjelokupni prostor FBiH kako bi provjerio da li se nalaze tamo zalihe nafte koji bi vrijedilo eksploatisati.

 Šel će da traži naftu u Federaciji BiH Izvor: MONDO

"Naš zahtjev Šelu je da se praktično svaki milimetar FBiH istraži. Radi se o 26.000 kilometara teritorija koji će biti istraženi na temelju dokumentacije rađene od 1970. do 1990. godine", prenijela je agencija Hina izjavu ministra energetike, rudarstva i industrije Erdala Trhulja za sarajevsko "Oslobođenje".

Vlada Federacije BiH donijela je ove sedmice odluku o sklapanju ugovora s holandskim naftnim gigantom o istraživanju terena čiji je cilj da provjeri nalaze o zalihama nafte dobijene prije nekoliko
decenija.

Tim preliminarnim nalazima je utvrđeno kako, na primjer, na širem području Tuzle postoje četiri lokacije na kojima ima nafte i to na dubini od 1.000 do 1.300 metara.

Izvjesno je da se ne radi o velikim zalihama nafte, ali u federalnoj vladi smatraju da vrijedi istražiti ima li zaliha fosilnih goriva na većim dubinama i je li količina dovoljna za komercijalnu eksploataciju
koju bi vodile velike kompanije.

"Sam pristanak Šela da uđe u posao s federalnom vladom, kao i to da će dvije godine vlastitim sredstvima finansirati istraživanje, predstavlja dobar znak", optimističan je Trhulj, sugerirajući kako se
takva kompanija ne bi ni interesovala za ovakav posao ukoliko ne smatra da ne može dati rezultat.

Ministarova je procjena, koja se zasniva na sprovedenim istraživanjima, kako na području Dinarida može da se dođe do velikog nalazišta nafte i gasa na dubini od 5.000 do 8.000 metara.

I na području Republike Srpske postoje zalihe nafte, a dosadašnji nalazi pokazuju da je ima na četiri lokacije, izjavio je Trhulj.

Ta nafta je dobrog kvaliteta, ali je nema u velikim količinama, rekao je on i dodao da bi ruski Zarubežnjeft, koji tamo već djeluje kao vlasnik rafinerije u Bosanskom Brodu, mogao biti zainteresovan za eksploataciju.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE