• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tadić Glavnom odboru DS: Zaboravite devedesete

"Zaboravite na bivše sukobe, stegnite ruku onima sa kojima ste se sukobljavali devedesetih i zajednički nađite rešenje za bolju budućnost."

 Tadić Glavnom odboru DS: Zaboravite devedesete  Izvor: MONDO

Predsednik Srbije i Demokratske stranke (DS) Boris Tadić pozvao je Glavni odbor stranke da podrži formiranje republičke vlade sa koalicijom okupljenom oko Socijalističke partije Srbije i poručio da sa socijalistima treba formirati i lokalne koalicije.

Tadić je na sednici Glavnog odbora DS-a, podnoseći izveštaj o radu stranke u prethodnom periodu, pozvao funkcionere i članstvo da zaborave na političke sukobe koje su u prošlosti imali sa socijalistima u cilju ostvarivanja bolje budućnosti za građane Srbije: "Zaboravite na bivše sukobe, stegnite ruku onima sa kojima ste se sukobljavali devedesetih i zajednički nađite rešenje za bolju budućnost. Ako to ne budete uradili, imaćete problem sa mnom."

"Potreban je politički kompromis i dogovor oko zajedničke budućnosti. Ubeđen sam da je SPS spreman na stalne reforme i pronalaženje izlaza u budućnosti", istakao je Tadić na Glavnom odboru DS u Sava centru i poručio da ne traži podršku za vladu sa Vojislavom Koštunicom i Vojislavom Šešeljom.

Tadić je ocenio da su DS i SPS suočeni sa činjenicom da lideri stranaka "nisu među njima" i da obe "imaju svoj bol", ali da moraju u budućnosti da pokažu spremnost i nađu bolju šansu za svakog građanima Srbije: "U prošlosti su izgovorene mnoge teške reči, ali DS nije zlopamtilo i spremni smo sve da oprostimo, ne samo onima sa kojima smo se sukobljavali devedesetih, već i onima sa kojima smo se sukobljavali pre mesec dana, sve zarad novih rešenja, mogućnosti i potencijala."

Prema njegovoj oceni, SPS se ne odriče svog identiteta, ali ni DS, a sada mogu da pronađu i zajednički identitet.

Tadić je istakao da mora da se formira vlada sa socijalistima jer će u suprotnom Srbija zapasti u teškoće i probleme: "Nama je data odgovornost da pronađemo rešenje i jedini izlaz je da uspostavimo vladu sa SPS u kojoj bi bili i predstavnici vojvođanskih Mađara, a kasnije bi ta grupacija mogla da uspostavi dijalog i sa drugim strankama. To je jedini način da se izađe iz pat pozicije."

Lider DS je preporučio da se sa socijalistima formiraju koalicije i na lokalnom nivou.

On je rekao i da će koalicija Za evropsku Srbiju "nastaviti pregovore koje nismo započeli sa predstavnicima svih stranaka koje su osvojile mandate u parlamentu": "Nastavićemo pregovore koje još nismo započeli sa svim predstavnicima političkih stranaka koje su dobile mesto u parlamentu. Nastavićemo ih u najboljoj nameri da ih dovršimo, branićemo uverenja DS, ali ćemo i ostaviti prostor i za one koji će učestvovati u novoj vladi."

Prema rečima predsednika DS, potrebno je da se među narodima bivše Jugoslavije uspostavi poverenje i neophodno da se u zatvoru nađu oni koji su počinili ratne zločine.

"Mi želimo pomirenje, ali nikada nećemo prihvatiti da se negiraju zločini počinjeni prema našem narodu i zato očekujem i izvinjenje", rekao je Tadić i naveo da želi da Srbija brani svoje nacionalne interese, ali da pritom, ne ugrožava svoje susede.

Beogradska štampa danas piše, pozivajući se na obaveštene izvore, da se uskoro može očekivati preokret u pregovorima - okretanje socijalista bloku oko DS.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE