• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mandatar (Ljajić) već u sredu?

Boris Tadić najverovatnije će već u sredu 11. juna, nakon verifikacije poslaničkih mandata u Skupštini, saopštiti ime novog mandatara, piše "Blic".

 Mandatar (Ljajić) već u sredu? Izvor: MONDO

Predsednik Srbije Boris Tadić najverovatnije će već u sredu 11. juna, nakon verifikacije poslaničkih mandata u Skupštini, saopštiti ime novog mandatara i poveriti mu mandat za sastav vlade, saznaje "Blic nedelje" u vrhu koalicije "Za evropsku Srbiju".

Prema rečima izvora lista, novu vladu mogli bismo dobiti već krajem sledeće nedelje ili neki dan kasnije zbog dogovora o podeli resora.

Nakon odluke Dragana Markovića Palme i Jedinstvene Srbije da neće praviti vladu s Koštunicom, i saopštenja Bošnjačke liste za Sandžak o dogovoru sa Tadićem o pravljenju proevropske vlade, postalo je sasvim izvesno da radikali i narodnjački blok neće biti u prilici da okupe 126 poslanika i da izglasaju novu vladu.

Iako je lider Nove Srbije Velimir Ilić izjavio da će se Sulejman Ugljanin okrenuti saradnji s radikalima i narodnjačkim blokom, Bošnjačka lista za Sandžak je u subotu razrešila nedoumice i saopštila da se dogovorila s Borisom Tadićem o pravljenju proevropske vlade.

"Bošnjačka lista za Sandžak donela je odluku posle dogovora sa Borisom Tadićem da njena dva poslanika budu deo proevropske vlade koja će se formirati ovih dana", kaže za Enis Imamović, portparol ove liste.

On ističe da će Bošnjaci u toj vladi imati jedno ministarsko mesto, i to Ministarstvo za ravnomerni regionalni razvoj.

Nakon ovakvog razvoja situacije, tvrdi izvor lista, pregovori sa SPS su intenzivirani i očekuje se da do srede 11. juna, za kada je zakazana konstitutivna sednica srpskog parlamenta, bude postignut dogovor o vladi sa socijalistima.

Prema rečima tog izvora, sada su ostala sporna samo dva pitanja - ko će biti premijer, prihvatljiv za sve i kako rešiti zahtev PUPS da se penzije podignu na 70 odsto od prosečne plate.

U vrhu DS tvrde da Boris Tadić još nije prelomio ko će biti premijer. Naime, iako Bojan Pajtić slovi za najozbiljnijeg kandidata, poslednjih dana Tadić je počeo vrlo ozbiljno da razmišlja i o Rasimu Ljajiću kao mogućem premijeru.

Naime, interna istraživanja DS, koja se redovno sprovode, pokazuju da posle Tadića Ljajić ima najmanje negativnih poena od svih ministara i funkcionera DS, odnosno da posle Tadića uživa najveću podršku javnosti.

Osim toga, Ljajić je, s obzirom na to da se bavi socijalnim pitanjima i ljudskim pravima, prihvatljiv za koaliciju oko SPS, koja insistira upravo na ovim pitanjima.

Kako se saznaje, Ljajić je ovih dana intenzivno u pregovorima sa liderom PUPS, Jovanom Krkobabićem, o tome da se zahtevi PUPS oko penzija koriguju i dovedu u sklad s realnim mogućnostima budžeta.
Time bi se otklonila poslednja prepreka za formiranje proevropske vlade. Intenzivni pregovori sa SPS uključuju i dogovor o vlastima u Beogradu, gde će, na insistiranje DS, gradonačelnik ipak biti Dragan Đilas.

U tom slučaju, kao deo paketa, socijalistima je ponuđeno mesto predsednika Skupštine Srbije, koje će najverovatnije preuzeti Žarko Obradović.

Iako je bilo najava da će nova vlada biti bitno manja od sadašnje, poslednji dogovori pokazuju da će ona najverovatnije brojati 25 članova, i to 12 iz DS, po pet iz G17 i SPS, i po jednog iz Uglanjinove SDA i Draškovićevog SPO.

Socijalisti će najverovatnije imati dva potpredsednička mesta namenjena Dačiću i Krkobabiću i tri ministarstva (za kapitalne investicije, Kosovo i Metohiju, i prosvetu ili nauku). Mlađan Dinkić, lider G17 plus, biće potpredsednik vlade i ujedno ministar za ekonomiju, a ovoj stranci trebalo bi da pripadnu i ministarstva zdravlja, omladine i sporta, NIP i ekonomski odnosi sa inostranstvom. Ugljaninovoj SDA pripašće jedno ministarstvo - ili za regionalni razvoj ili za ljudska i manjinska prava.

Ključne resore, poput MUP, odbrane, pravde, inostranih poslova i energetike, držao bi DS, u kome još nije dogovorena podela svih resora. Izvor iz vrha ove stranke tvrdi da će Dragan Šutanovac ostati ministar odbrane, Vuk Jeremić ministar inostranih poslova, iako je bio i u igri za premijera, a da će jedno ministarstvo, možda baš MUP, pripasti Oliveru Duliću, dosadašnjem predsedniku srpskog parlamenta.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE