• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sprečeno članstvo Privredne komore Kosova u Evrokomori

PKS dobila podršku Rusije, Rumunije, Slovačke, Kipra, Grčke i predsednika Evrokomore

 Sprečeno članstvo Privredne komore Kosova u Evrokomori Izvor: MONDO

Privredna komora Srbije sprečila je prijem Privredne komore Kosova u članstvo evropske asocijacije privrednika, na plenarnoj skupštini Evrokomore (Euroćambres) u Briselu, saopšteno je iz PKS-a.

Kako je navedeno, iako je, prema obaveznoj proceduri, na dnevnom redu plenarne sednice, održane 6. juna, bio predlog Privredne komore Kosova za punopravno članstvo u Evrokomori, taj predlog nije dobio podršku.

Predsednik PKS Miloš Bugarin uputio je oštar prigovor na dnevni red sednice, podsećajući da je prema Rezoluciji 1244 Kosovo deo teritorije Srbije, pod protektoratom UNMIK-a.

On se odlučno usprotivio čak i raspravi o tom pitanju, smatrajući da bi to predstavljalo čistu politizaciju rada i pozicije Evrokomore, kao najveće i najznačajnije poslovne asocijacije u Evropi.

Bugarin je naglasio da je nacionalna komora Srbije članica Evrokomore od 2003. godine, a da je tu funkciju preuzela od Privredne komore Jugoslavije koja je bila prisutna u njenom radu od osnivanja u Belgiji 1977. godine.

Stavove PKS podržali su predsednik Privredne komore Slovačke Peter Mihok, predsednik Unije komora Grčke Georgios Kasimatis, potpredsednik Privredne komore Kipra Andreas Luruciatis, potpredsednik Privredne komore Ruske Federacije Georgi Petrov, predsednik Privredne komore Rumunije Mihail Vlasov i predsednik Evrokomore i Privredne komore Pariza Pjer Simon.

Oni su izrazili visok stepen razumevanja za stavove srpske asocijacije privrednika, a svim učesnicima plenarne skupštine Evrokomore distribuiran je i pisani stav podrške PKS-u, od Privredne komore Ruske Federacije, čiji je potpredsednik Petrov naglasio da treba da se ispoštuju osnovni kriterijumi o prijemu komora u Evrokomoru, a to su, pre svega, članstvo zemlje u UN i u OECD.

Pismeno protivljenje prijemu Komore Kosova u Evrokomoru uputio je i predsednik Privredne Komore Rumunije Vlasov.

Predsednik Evrokomore Simon je konstatovao da bez obzira što je jedan broj zemalja priznao Kosovo, ne postoji spremnost da se na sednici plenarne skupštine Evrokomore donosi odluka o tom delikatnom pitanju.

Time je zvanično odbijen predlog Privredne komore Kosova da postane punopravni član Evrokomore.

Kako je navedeno, delegacija PKS-a je na sastanku u Briselu, intenzivirala obostranu saradnju sa komorama Španije, Tunisa, Turske i Maroka, a sa predstavnicima Privredne komore Hrvatske koncipirala razgovore o prenosu hrvatskog komorskog iskustva u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

Evrokomora ima zadatak da predstavlja interese evropskih firmi pred organima i telima EU. U toj asocijaciji, koja predstavlja glas evropskog poslovnog sveta, nalazi se 46 članica, koje čine mrežu od 2.000 regionalnih i lokalnih privrednih komora, sa više od 19 miliona preduzeća.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE