• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srebrenica: Bošnjačka djeca bojkotuju nastavu

Učenici bošnjačke nacionalnosti iz Srebrenice već dva dana ne dolaze na nastavu.

 Srebrenica: Bošnjačka djeca bojkotuju nastavu Izvor: MONDO

Roditelji najavljuju da će se bojkot nastaviti dok ne budu ispunjeni zahtjevi.

Bošnjački učenici u potpunosti su bojkotovali nastavu u Potočarima i još nekoliko područnih škola, a dio nije došao na nastavu ni u centralnoj školi "Petar Petrović Njegoš" u Srebrenici.

Roditelji bošnjačkih učenika formirali su Koordinacioni savjet koji je pozvao učenike bošnjačke nacionalnosti na bojkot nastave.

Bošnjaci iz Srebrenice su januara uputili peticiju, tražeći da se u centralnoj školi "Petar Petrović Njegoš" uvede nacionalna grupa predmeta, da se promijeni naziv škole, da 40 odsto članova školskih odbora, rukovodstva i administrativnih radnika budu Bošnjaci, i da direktora škole bude Bošnjak.

Predsjednik Savjeta Alija Tabaković je izjavio da je danas održan još jedan sastanak Savjeta roditelja na kojem su odlučili da djeca ne idu u školu sve dok se ne ispune zahtjevi.

"Tražimo da se imenuje školski odbor u skladu sa zakonom, da se imenuje pomoćnik direktora Bošnjak i promijeni naziv škole. Insistiraćemo i da se smijene direktorka škole i pedagog", naveo je
Tabaković.

Najavio je da će roditelji te stavove iznijeti ministru prosvjete i kulture RS Antonu Kasipoviću na sastanku zakazanom za petak.

Predstavnici vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Srebrenici smatraju da je bojkot nastave "predizborna manipulacija djecom" koju vrši Stranke demokratske akcije (SDA).

Odbornici Skupštine Opštine Srebrenica su ranije razmatrali zahtjeve i zaključili da Opština i škola, u saradnji s Ministarstvom prosvjete i kulture RS, treba da postepeno rješavaju ova pitanja.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE