• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gleni: Od ratova i sankcija profitirali kriminalci

Miša Gleni ocenio je da je procvat organizovanog kriminala na Balkanu direktno povezan sa krahom komunizma, sankcijama i ratovima.

 Gleni: Od ratova i sankcija profitirali kriminalci Izvor: MONDO

Dugogodišnji novinar Bi-Bi-Sija (BBC), Miša Gleni, ocenio je da je procvat organizovanog kriminala na Balkanu direktno povezan sa krahom komunizma, raspadom Jugoslavije, sankcijama i ratovima koji su usledili.

Posle ratova na području Balkana, posao je cvetao samo onima koji su učestvovali u organizovanom kriminalu, ocenio je Gleni u intervjuu radiju B92.

"Hrvati i Srbi su sarađivali, a Srbi i Albanci su radili zajedno. Recimo, zajedno su organizovali prodaju heroina. Tako sam zaključio da je 90-ih pravi pokretač rata bio u pozadini i imao veoma malo imao veze sa nacionalnim konfliktom", izjavio je Gleni, koji o tome pisao i u svojoj knjizi "Mekmafija - kriminal bez granica".

Gleni je u knjizi napisao da je za procvat organizovanog kriminala na Balkanu presudno bilo uvođenje sankcija od strane međunarodne zajednice. Sankcije 1992. su, kako je ocenio predstavljale pravu katastrofu jer je organizovani kriminal je tako, dobio priliku da preko noći stvori moćnu panbalkansku mafiju.

"Suština je bila u tome da organizovani kriminal osvoji što veća područja, na kojima će imati ekonomsku moć u bivšoj Jugoslaviji, a onda i da se kriminalci pozicioniraju kao ključni ekonomski igrači u ovim zemljama" rekao je on.

Gleni je u knjizi objasnio kako kriminal ruši granice i dugogodišnje stereotipe.

"Posle uvođenja embarga na oružje svim bivšim jugoslovenskim republikama, zaprepastilo me je saznanje koliki je bio protok oružja iz Ukrajine i Rusije za Hrvatsku", rekao je on dodajući da je najviše oružja je tokom rata u Hrvatsku stiglo baš odatle.

"Zato je mitologija o nekakvoj jakoj političkoj vezi Moskve i Beograda ostala samo na tome. Kad se radilo o novcu, nacionalizam je igrao krajnje nevažnu ulogu", rekao je Gleni kako prenosi B92.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE