• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Glas Srpske ponovo "u ratu" sa TI BiH

Uprkos presudi, list "Glas Srpske" ponovo optužuje Transparency International da "reketira biznismene".

 Glas Srpske ponovo "u ratu" sa TI BiH Izvor: MONDO

Bez obzira na prvostepenu presudu Osnovnog suda u Banjaluci, u kojoj je navedeno da su tvrdnje Glasa Srpske o umiješanosti predstavnika Transparency Internationala u “reketiranje biznismena” neistinite, list nastavlja s napadima na TI BiH.

“Bez obzira što je Osnovni sud u Banjaluci donio prvostepenu presudu u kojoj se navodi da su tvrdnje Glasa Srpske da su predstavnici Transparency International BiH bili umiješani u „reketiranje biznismena“ neosnovane i neistinite, Glas Srpske i dalje iznosi iste tvrdnje,ponovo napadajući TI BiH i ne osvrćući se na presudu”, piše u saopštenju ove organizacije.

Nakon što je Glas Srpske tokom juna 2008. godine objavio seriju tekstova u kojima direktno pokušava da diskredituje rad Transparency International Bosne i Hercegovine (TI BiH), optužujući predstavnike ove organizacije da su bili umiješani u kriminal i reketiranje privatnika i biznismena, TI BiH je podnio tužbu za klevetu protiv ovog lista.

Ova tužba je rezultirala prvostepenom presudom Osnovnog suda u Banjaluci u kojoj se jasno navodi da su tvrdnje Glasa Srpske bile neistinite i bez ikakvih dokaza. U presudi, sud takođe navodi da neistine koje su iznesene u člancima Glasa Srpske mogu uticati na mišljenje javnosti, te na narušavanje ugleda zaposlenih u TI BiH.

“Samo sedam dana nakon donošenja presude, Glas Srpske ponovo je iznio iste tvrdnje, očigledno ne mareći niti za odluku Suda, niti za istinitost informacija koje se iznose u javnost. Naime, u izdanju od 15.03.2012., u tekstu pod naslovom „Ubio se vlasnik pumpi Parma trend“, Glas Srpske ponovo iznosi tvrdnje o TI BiH kao navodnoj grupi reketaša koja je ucjenjivala pokojnog vlasnika Parma trenda. Ovaj put Glas Srpske je otišao i korak dalje, s obzirom na to da se beskrupulozno koristi smrtnim slučajem i tragedijom jedne porodice kako bi napao i diskreditovao organizaciju koja sve svoje napore ulaže upravo na borbu protiv korupcije”, piše u saopštenju.

Uređivačka politika Glasa Srpske, kažu u TI BiH, pokazatelj je da se u Republici Srpskoj još uvijek ne poštuju principi objektivnog novinarstva, kao ni Kodeks za štampu, dok se u isto vrijeme ovakvim napisima narušavaju osnovna ljudska prava kroz organizovane hajke na pojedince i organizacije.

S obzirom na to da su Nezavisne novine prenijele na isti način tvrdnje Glasa Srpske, TI BiH strahuje od ponovne hajke koja je 2008. dovela da pozivanja na linč, što je primoralo TI BiH da na neko vrijeme zatvori svoje kancelarije zbog straha za sigurnost zaposlenih.

U presudi Osnovnog suda navedeno je da, šireći informacije za koje nemaju dokaze i označavajući nekoga kriminalnom grupom, „sredstva javnog informisanja ne mogu preuzimati ulogu krivičnih sudova“. Uprava i uredništvo Glasa Srpske su očigledno ipak odlučili postaviti se iznad sudova, te suditi drugima bez dopuštanja da se njima sudi.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE