• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Besplatno školovanje u Rusiji!

Studenti iz Republike Srpske koji imaju najbolji prosjek ocjena moći će u Rusiju na besplatno školovanje.

 Besplatno školovanje u Rusiji! Izvor: MONDO

U narednoj školskoj godini Vlada Ruske Federacije odobriće devet stipendija - šest za osnovne i tri za magistarske i doktorske studije. Te stipendije su dovoljne da potpuno pokriju sve troškove školovanja, smještaja i ishrane. Ostaće dovoljno novaca i za džeparac.

O tome je bilo riječi na seminaru koji je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjaluci organizovalo Društvo srpsko-ruskog prijateljstva "Bratstvo" iz Banjaluke i ambasada Ruske Federacije u BiH.

"Interes za školovanje u Rusiji očigledno je veliki, jer je i ovom seminaru prisustvovalo više od 200 studenata sa mnogih fakulteta Univerziteta u Banjaluci. Sigurno je, međutim, da se svi neće prijaviti, jer za ovu stipendiju - koja potpuno pokriva troškove školovanja i boravka u Rusiji - mogu da konkurišu samo studenti koji imaju prosjek ocjena iznad osam" - rekao je Rajko Ćulibrk, predsjednik Društva srpsko-ruskog prijateljstva "Bratstvo".

Naravno, oni sa većim prosjekom mogu da računaju da će im Ministarstvo obrazovanja Ruske Federacije odobriti školovanje u kvalitetnijoj visokoškolskoj ustanovi i u većem gradu.

Prijave na konkurs za ove stipendije podnose se putem Ruske ambasade u Sarajevu i one će već 15. maja ove godine biti na razmatranju u Ministarstvu prosvjete u Moskvi.

"Očekujem da će do 1. jula ove godine biti poznati rezultati konkursa za besplatno školovanje u Rusiji" - najavio je Ćulibrk.

Na seminaru je konstatovano da će Vlada Ruske Federacije pod istim uslovima obezbijediti i 38 stipendija za besplatno doškolovavanje na univerzitetima u Rusiji koje ne traje duže od jednog ili dva semestra.

Osim toga, tokom cijele godine otvoren je i konkurs za dodjelu stipendija kojim Vlada Ruske Federacije pokriva 70 odsto troškova školarine u Rusiji. Razliku školarine kao i troškove smještaja i ishrane studenti plaćaju sami.

Inače, studenti iz Republike Srpske koji žele da studiraju u Rusiji imaju na raspolaganju više od 300 različitih studijskih programa na prestižnim ruskim univerzitetima, čije su diplome međunarodno priznate.

Studenti treba da znaju i to da se nastava izvodi na ruskom ili engleskom jeziku.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE