• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH u EU sa Kosovom 2030.?

Ako BiH ne uđe u EU sa Srbijom i Crnom Gorom, mogla bi da postane talac rješavanja pitanja južne srpske pokrajine, koju su kosovski Albanci proglasili državom

 BiH u EU sa Kosovom 2030.? Izvor: MONDO

Evropska unija planira dva paketa proširenja na zapadni Balkan i ako BiH ne uđe u prvi sa Srbijom i Crnom Gorom, postoji opasnost da ulaznicu u Evropu bude čekala sve dok ne bude riješen status Kosova, rekao je za banjalučki dnevni list izvor iz EU, dodavši da postoji bojazan da BiH ne uđe u prvi paket, objavile su "Nezavisne novine".

Evropski izvor upućen u politiku proširenja kaže da EU planira da proširenje na zapadni Balkan obavi u dva kruga i neće od toga odstupiti ni zbog koje zemlje, pa ni BiH, jer su procedure prilikom proširenja vrlo komplikovane. Realno je, kaže on, da prvi paket proširenja bude između 2022. i 2025. godine, dok bi drugi došao mnogo kasnije, vjerovatno i iza 2030. godine, ukoliko bi do tada bilo riješeno pitanje Kosova.

Prvi paket bi, osim Srbije i Crne Gore, vjerovatno obuhvatio i Makedoniju, a možda Albaniju i BiH, ali to zavisi od brzine kojom će se BiH kretati na putu ka EU.

Član zajedničke Komisije za evropske integracije parlamenta BiH Staša Košarac ocijenio je da bi vezanje puta BiH sa Kosovom bilo pogubno, te da se, kada je riječ o put u EU, BiH može priključiti uz Srbiju i Crnu Goru.

"Možemo se priključiti Srbiji i Crnoj Gori samo ukoliko se u BiH budu uvažavali legitimni interesi sva tri naroda i ukoliko se bude shvatilo da je Republika Srpska partner u EU integracijama, a ne, kako to Sarajevo želi, da za partnera u integracijama ima dio međunarodne zajednice, koja ne uvažava stavove RS", istakao je Košarac.

Potpredsjednik HDZ 1990 Martin Raguž rekao je da mu je poznato da EU planira dva paketa proširenja i da još nije kasno da se BiH EU priključi u prvom paketu. "Ova godina će dati odgovor na pitanje u kojem ćemo paketu biti. Mislim da još ima šanse da budemo dio tog prvog paketa i da nakon formiranja Savjeta /ministara BiH/ i dobre atmosfere nakon sastanka u Banjaluci riješimo predmet 'Sejdić i Finci', što nam daje šansu da apliciramo za status kandidata", rekao je Raguž.

Generalni sekretar SDA Amir Zukić smatra da bi ova činjenica trebalo da bude alarm za sve da BiH pokrene stvari sa mrtve tačke. "Mislim da smo mogli ići i uporedo s Hrvatskom da je bilo više pameti, a manje emocija. Nadam se da će u narednom periodu u tom smislu svi sinhrono djelovati, da ćemo zadovoljiti te potrebne uvjete. Treba da smanjimo emocije i više koristimo pamet, sve bi se to moglo brzo riješiti", rekao je on i dodao da standardi koje EU postavlja BiH jesu izazovni, ali nisu nepremostivi.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE