• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Požari širom BiH

Požari u gotovo svim dijelovima BiH nanose ogromne štete i stvaraju probleme vatrogascima, koji su zbog toga morali intervenisati više stotina puta.

 Požari širom BiH Izvor: MONDO

U većini slučajeva radi se o požarima na livadama, niskom rastinju i šumama koji su nastali zbog nepažnje i nemara lokalnog stanovništva.

U vanrednom izvještaju Civilne zaštite RS navedeno je da su požari zabilježeni u gotovo svim opštinama RS, od Kostajnice do Bijeljine, te da je na području Doboja prijavljeno više od 150 manjih ili većih požara.

Kako je potvrđeno u Vatrogasnoj brigadi Banjaluka, u subotu i nedjelju je evidentirano više od 30 požara u naseljima u okolini ovog grada, a koji su uglavnom zahvatali livade i nisko rastinje.

U Vatrogasnoj brigadi Banjaluka su za MONDO potvrdili da su požari zahvatili šume i niska rastinja u naseljima Motike, Dragočaj, Bronzani Majdan, Vrbanja...

Prema riječima dežurne operaterke, požari se brzo šire zbog vjetra, ali vatrogasi vatru zasad drže pod kontrolom.

Auto-moto savez Republike Srpske javio je večeras da na magistralnom putu Modriča - Šamac prijeti opasnost od požara, te da su moguće blokade ovog puta, prenosi Srna.

Zbog gustog dima i dalje je u prekidu saobraćaj na regionalnom putu Doboj - Modriča u mjestu Kostajnica, gdje je danas popodne izbio vliki požar na željezničkim pragovim uskladištenim pored pruge Doboj - Modriča, sa kojim se vatrogasci i dalje bore.

U četrdesetak požara koji su u subotu bjesnili na području Prijedora nestalo je oko sto hektara šume, dok su juče na više lokacija zabilježeni novi, prenose "Nezavisne novine".

Radenko Petrić, komadir jedinice za spasavanje u Vatrogasnoj jedinici Prijedor, rekao je da su dojave o požarima dobijali svakih pola sata.

Naveo je da je požarom bilo zahvaćeno oko 600 hektara šume i niskog rastinja, te da su izgorjela dva hektara borove šume, sedam hektara voćnjaka, ali i jedna napuštena kuća u selu Jutrogošta kod Prijedora. Najkritičnije je bilo u selu Miljakovci, u kojem je gorjelo oko sto dunuma šume, a vatra je opkolila cijelo naselje.

Vatrogasne ekipe na području Zeničko-dobojskog kantona su u subotu imale čak 46 intervencija, a uzrok svih požara je ljudski faktor. Najveći požar je izbio u mjestu Klek kod Zavidovića, koji je uspješno ugašen, ali je tom prilikom jedan vatrogasac lakše povrijeđen.

Požari su zabilježeni i na području opština Zenica, Maglaj, Žepče, Tešanj i Kakanj, u kojima su izgorjele desetine dunuma trave i niskog rastinja. Požar u dvorištu kuće D.A. iz Novog Šehera, u opštini Maglaj, koji se u subotu oko 11.30 proširio na pomoćni objekat vlasništvo S.D., izazvao je teže povrede D.A. kojem je pomoć ukazana u Domu zdravlja Maglaj.

I prnjavorska Vatrogasna jedinica je takođe imala intervencija, pa su tako 13 puta gasili požare, koji su izazvani nepažnjom prilikom pripremnih radova za proljećnu sjetvu i čišćenja poljoprivrednih površina.

MUP RS upozorio je građane da su nekontrolisano spaljivanje korova i ostavljanje neugašene vatre bez nadzora pri uređenju poljoprivrednih imanja, česti uzroci požara, te da će preduzimati mjere protiv lica koja su izazvala požar i time ugrozila život i zdravlje ljudi te pričinila materijalnu štetu.

Isto tako, apel su uputili i vatrogasci koji su upozorili građane da prilikom obavljanja poljskih radova i spaljivanja korova krajnje oprezno pristupaju tom poslu, a da korov i drugi gorljivi materijal spaljuju samo na površinama koje mogu kontrolisati u slučaju izbijanja požara.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE