• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za jeftine letove u BiH presudno deset evra

Bosna i Hercegovina mogla bi dobiti prve niskobudžetne veze sa Evropom do ljeta, a pregovori o niskotarifnim letovima su u završnoj fazi.

 Za jeftine letove u BiH presudno deset evra Izvor: MONDO

Reporter Al Jazeere Balkans Ivan Pavković kazao je da bi za ostvarenje jeftinih letova vlasti Bosne i Hercegovine morale odustati od naknada u iznosu od 15 evra po putniku. "Zauzvrat, mogli bi dobiti više turista, ali i više odlazaka onih koji žele na jeftiniji način doći do drugih europskih destinacija", kazao je Pavković, prenosi Sarajevo-x.

Četiri destinacije

Interes 'low cost' prevoznika postoji. Namjeravaju povezati Sarajevo s Londonom, Rimom, Dizeldorfom, te jednim od gradova Švedske. Državne vlasti već su odustale od svojih pet evra, a na redu je Federacija BiH. U ministarstvu turizma kažu kako će učiniti sve kako bi se spornih 10 evra po putniku riješilo.

Portparolka ministarstva Mija Martina Barbarić kazala je da bi trebalo ostvariti kompromis "kako bi na svačije zadovoljstvo imali pozitivna rješenja i bolju promociju bh. turizma". Pomaci su nužni kako bi se stanje na bh. aerodromima popravilo. Od njih četiri u prošlom mjesecu značajniji promet bilježi jedino sarajevski aerodrom. Banjalučki i mostarski ostvarili su zanemariv promet, dok preko tuzlanskog nije putovao niko.

Putnički servis

Proteklih godina bilo je zanimanja niskotarifnih prevoznika upravo za te manje zračne luke, dok se oni sada najviše interesiraju za Sarajevo i Mostar. U Sarajevo već lete dva niskobudžetna prevoznika, ali cijene avionskih karata često su tek malo niže od standardnih. Kako je objasnila portparolka Međunarodnog aerodroma Sarajevo Edita Sulejmanović, na ovom aerodromu plaća se putnički servis u iznosu od 18 eura po putniku na svim međunarodnim letovima.

Od plaćanja tog servisa izuzeta su samo djeca do dvije godine starosti i posada aviona. Niskobužetni prevoznici u Europi bilježe stalni porast putnika. Prošle godine činili su 35,3 posto ukupnih kapaciteta u zračnom prevozu, a do 2020. namjeravaju prevoziti čak 60 posto putnika koji putuju s jedne tačke na drugu, bez presjedanja.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE