• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Paljenje korova uzrok brojnih požara u RS

Na području opština Bijeljina, Zvornik i Srebrenica u protekla 24 časa dogodilo se nekoliko požara.

 Paljenje korova uzrok brojnih požara u RS Izvor: MONDO

Kako je saopšteno iz Centra javne bezbjednosti Bijeljina, u četiri požara koji su se dogodili u Bijeljini i Zvorniku gorjelo je sijeno, nisko rastinje i šuma, a u jednom je izgorjela krovna konstrukcija na kući u vlasništvu M.I. u Zvorniku.

Požar u Zvorniku dogodio se juče u 7.10 časova, a uzrok je kvar na električnim instalacijama. Materijalna šteta procjenjuje se na oko 20.000 KM.

U mjestu Križevci, opština Zvornik, gorjelo je pet i po hektara sadnica niskog rastinja.

U Janji, opština Bijeljina, juče u 8.50 časova požar je izbio u dvorištu porodične kuće Ž.S. u kojem je izgorjelo 300 bala sijena.

U mjestu Srednji Magnojević, opština Bijeljina, na njivi u vlasništvu I.J. izgorjelo je četiri dunuma niskog rastinja. Požar je izazvao komšija V.V. paljenjem korova.

U Gornjoj Ljeljenči, oština Bijeljina, juče oko 15.20 požar je izbio u šumi a izgorjelo oko 100 dunuma sitnog rastinja u vlasništvu O.M., B.B., V.V., R.B., T.J. i P.P.

Uzrok požara je paljenje korova od strane R.B. protiv kojeg će biti podnesen izvještaj Okružnom tužilaštvu Bijeljina.

Paljenje korova na njivama i ljudski nemar uzrok su tri požara, koja su tokom protekla 24 časa izbila na području opštine Srebrenica, saopšteno je danas iz ovdašnje Teritorijalne vatrogasne jedinice.

"Neodgovorno i nestručno paljenje korova dovodi do širenja vatre i požara koji pod uticajem vjetra brzo zahvataju velike površine i teško ih je zaustaviti. Srećom do sada nije bilo veće štete", izjavio je Srni zamjenik komandira Teritorijalne vatrogasne jedinice Nikola Simić.

On je istakao da je područje srebreničke opštine razuđeno, a vatrogasna jedinica mala i slabo opremljena tako da se ne može blagovremeno stići na gašenje kada požari izbiju na više mjesta.

Simić je apelovao na stanovništvo da vodi brigu prilikom čišćenja korova sa njiva, da ga ne pali, jer to može dovesti do neželjenih posljedica, velikih šteta, ljudskih stradanja, ali i odgovornosti izazivača požara.

Požar kod sela Pale, koji je zahvatio nekoliko hektara rastinja, je lokalizovan, ali nije potpuno ugašen zbog nepristupačnosti terena.

Požari u rejonima udaljenih sela Peći i Jezero su ugašeni i, zahvaljujući blagovremenoj dojavi i intervenciji vatrogasaca, nisu zahvatili kulture crnogorične šume što bi izazvalo velike štete i otežalo njihovo gašenje.

Načelnik opštine Doboj Obren Petrović apelovao je na stanovnike ovog grada da budu pažljivi kako ne bi izazivali požare, podsjetivši da je tokom proteklog vikenda zabilježeno više od 50 požara na području opštine, koji su nastali zbog nemarnosti pojedinaca.

"Apelujemo na poseban oprez prilikom paljenja otpada, korova i niskog rastinja u dvorištima i imanjima. Pozivamo građane da prilikom ovih radnji ne napuštaju mjesto paljenja", rekao je Petrović.

On je podsjetio da je izazivanje požara krivično djelo, kao i da će policija prilikom nadzora podnositi krivične prijave protiv nesavjesnih građana. "Upućujemo javni poziv pripadnicima Stanica javne bezbijednosti, Komunalne policije i Službe za inspekcijski nadzor da u svom domenu pojačaju kontrole kako bi se spriječilo izazivanje opšte opasnosti", istakao je Petrović.

Zbog jednog od mnogobrojnih požara, koji su se dogodili proteklog vikenda, paralisan je saobraćaj u mjestu Kostajnica nadomak Doboja. Vatrena stihija je u ovom naselju "progutala" nekoliko stotina željezničkih pragova pričinivši materijalnu štetu od oko 20.000 KM.

Samo zahvaljujući brzoj intervenciji vatrogasnih brigada iz Doboja, Teslića, Dervente i Banjaluke, od plamena su spasene obližnje kuće i izbjegnute materijalne, a možda i ljudske žrtve.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE