• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Komšić: Ostavka iz pricipijelnih razloga

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je da je podnio ostavku na sve funkcije u SDP-u iz principijelnih razloga i da je to bio logičan potez.

 Komšić: Ostavka iz pricipijelnih razloga Izvor: MONDO

''Ovako više ne može, povukao sam logičan potez. Ostajem član SDP-a, ali bez ikakvih funkcija i nastaviću da se borim za principe socijaldemokratije. Već su počele i znam da će biti još puno spekulacija, ali biće vremena da objasnim i konkretne razloge što sam napustio mjesto potpredsjednika SDP-a i sve druge funkcije u ovoj stranci'', izjavio je Komšić za "Dnevni list".

On je naveo da nije riječ o privatnim sukobima, nego o principijelnim razlozima. ''Ostajem član Predsjedništva BiH i nastavljam da na tom položaju radim u punom kapacitetu sa svim obavezama prema državi BiH'', naveo je Komšić.

Komšić je juče podnio ostavku na sve funkcije u SDP-u, ali ne i na funkciju člana Predsjedništva, jer je to mandat koji su mu povjerili građani BiH.

Službene reakcije SDP-a još nema, a nagađa se da je ostavku podnio zbog sukoba sa liderom SDP-a Zlatkom Lagumdžijom koji traje već duže vremena, kao i nezadovoljstvo stanjem u stranci, te činjenicom da svu politiku vodi uski krug ljudi.

Sukob je navodno kulminirao prije nekoliko dana kada je Lagumdžija posjetio Beograd i dao podršku ministru inostranih poslova Srbije Vuku Jeremiću za kandidaturu za predsjednika Generalne skupštine UN.

Komšić se ranije negativno izrazio o Jeremićevoj kandidaturi, pa je vijest da je Lagumdžija govorio suprotno u Beogradu doživio kao vlastito poniženje.

Željko Komšić je na posljednjim izborima po drugi put izabran za člana Predsjedništva BiH kao kandidat SDP-a sa više od 330.000 glasova, dva puta više od zbira glasova njegovih najvećih konkurenata i 50.000 više od svoje stranke.

U SDP-u je na posljednjim unutarstranačkim izborima izabran za potpredsjednika i člana Glavnog odbora.

Mladen Ivanić, Zvonko Jurišić i Jerko Ivanković Lijanović su iznenađeni odlukom Željka Komšića da da ostavku na sve funkcije u SDP-u.

Predsjednik Hrvatske stranke prava BiH Zvonko Jurišić smatra kako postoje određeni problemi unutar Socijaldemokratske partije.

"Ne znam koje su prirode, ali ovakav potez je i prema mom mišljenju neočekivan. Svoj sud ću dati nakon Komšićeve konferencije", kazao je Jurišić.

Lider Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić vidi dva razloga Komšićeve ostavke, a to su pozitivna atmosfera nakon posjete Zlatka Lagumdžije Beogradu i odnosi SDP-a sa dva HDZ-a.

"Stičem utisak da je gospodin Komšić svih ovih godina bio kritičan prema Srbiji. Stičem utisak da neposredna podrška Jeremiću nije povod više nego pozitivni ambijent koji se razvio nakon posjete Lagumdžije Beogradu. Ja mislim da je taj pozitivni ambijent uzrok, jer očito Komšić ima neki problem sa Beogradom još iz vremena kada je bio ambasador. Koliko znam, Lagumdžija nije ni dao podršku Jeremiću za Generalnu skupštinu UN-a.

Uzrok tome je, pretpostavljam, i Komšićevo nezadovoljstvo činjenicom da je formirana vlast sa HDZ-ovima, a poznato je da je on kao političar bio žrtva HDZ-ovih priča, da je mimo volje hrvatskog naroda izabran tamo. Mislim da su te dvije kombinacije dovele do ovoga", kaže Ivanić u razgovoru za portal Sarajevo-x.com.

Jerko Ivanković Lijanović misli da je to demokratsko pravo svakog pojedinca.

"Politka je naporan posao i ukoliko se političari osjećaju umornim, najbolje je da to prepuste drugima. Za one koji nisu u Željkovoj poziciji to je bilo iznenadno, ali za njega nije, jer on je bio vrijedan u politici dugo godina, u SDP-u je nosio veliki teret koji sebi želi smanjiti za neki naredni period", kaže Ivanković Lijanović.

(MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE